• Sacrum stress fracture, oedema

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 3 hónappal ezelőtt futás közben hatalmas fájdalmat éreztem a fenekemben-derekamban. Alig tudtam hazafutni. Rögtön felhívtam a masszőröm, aki másnap fogadott is. Azt mondta idegbecsípődés, masszázst és lökéshullám terápiát alkalmazott. Másnapra sem lett jobb. De mindemellett készültem a versenyeimre (kerékpár és úszás ment,futás nem)! Végül mikor 2 hét után sem javult elmentem röntgenre, ott nem láttak semmit, végül MRI vizsgálat, ahol sacrum ödémat és fáradásos törést találtak. Az elmúlt 2 hónapban csak gyógytornáztam és úsztam. A héten ismét visszamentem kontroll MRIre (orvos javaslatára) és az alábbi eredményt kaptam: Sacrum MR vizsgálata: Az LV/S1 discus kissé dehydrált, dorsalisan laposabb, keskeny körkörös protrusioja látható, a bal foramen minim. szűkített, gyöki érintettség nem látszik. A zsírelnyomásos méréseken a sacrumban jobb oldalon kb.28mm hosszuságú jelmentes sáv sáv környezetében. kb.28*20*300 mm kiterjedésben jelfokozódás látható, mely leginkább fractura és következményes ödéma jele. A sacrumról T1, T2 és STIR mérések készültek coronális és axiális síkban Hitachi Aperto Lucent 0,4 T készülékkel. A sacroiliacalis rés egyenetlen kontúrú, mellette bal oldalon csont ödéma látható. Kérem segítsen,hogy mivel tudnám meggyorsítani a gyógyulási folyamatot, illetve mit javasol a doktor úr! Fájdalom az mérséklődött az elmúlt 1 hónapban, de merevséget érzek a derekamban. Várom válaszát! Üdvözlöm.

        Dr. Holnapy Gergely válasza a sacrum sérülés témában

        Tisztelt Hölgyem! A klinikai tüneteket mindig együtt kell értékelni a képalkotókkal. Könnyen elképzelhető, hogy a relatíve rövid időn belül készült 2 db MR vizsgálat érdemi változást még nem igazol. Ugyanakkor az a tény, hogy szubjektív panaszai enyhültek, mindenképp biztató. A csontos gerinc bármely részének sérülése, a gerinc melletti izomzat rekcióját is kiváltja, vagyis az összehúzódik, feszül, a sérült szakaszt is merevíti, "rögzíti". Így tehát természetes hogy a csontos sérülés környezetében még van panasza, az adott terült kevésbé rugalmas. Írta, hogy kapott Diprophos injekciót, valamint hogy Brexint szedett. Az azonban nem derül ki, hogy mikor használta ezeket a gyógyszereket, ill. hogy az inj-ót hova kapta. Ezekkel a gyógyszerekkel akár a Brexin további kúra szerű szedésével, vagy a megfelelő helyre alkalmazott Diprophos injekció ismétlésével a panaszok tovább enyhíthetők. Ezeknek a gyógyszereknek nem csak a fájdalom csillapításában, hanem a sérülés környezetében kialakult szövetközti ödéma csökkentésében is jelentős szerepük van. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2019. október 28., 15:26; Megválaszolva: 2019. november 03., 14:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: