• Lábujj törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor! Hétvégén kicseréltük kislányom fotel ágyát(10.26.-án)!Segìteni akartam és a régi fotel ágy támláját megfogtam ami kicsúszott s kezemből és ráesett a bal lábfejemre!Az agyamba ment egyből a fájdalom,utána a lábamba!Nem nagyon szoktam sìrni de ez úgy fájt,egyből levettem a cipőt mert bedagadt!A mentő vitt az OBSI-ba,ott doki után megröntgenezték!A következő állt a papìromon:Az I.ujj proximalis percének fejecsénél harántirányú repedés van!A doki meg azt mondta,hogy eltört!Jégzselét teszek rá naponta többször pár percre!Azt vettem észre,ha fekszem és a bal lábam be van hajlítva,tudom picit mozgatni a lábujjaimat,ha nyújtva van, ez lehetetlen!Gipsz papucsot javasoltak volna,de azzal feküdni kellett volna,amit a családom miatt ezt nem nagyon tehetem meg!Természetesen lefekszem,amikor csak tudok.Az lenne a kérdésem,hogy a repedésnek mennyi a gyógyulási ideje???Hamarabb gyógyul mint a törött lábujj???4 hét után már vissza mehetek dolgozni vajon???Az OBSI-ban a doktor úr szerint 1 hét múlva már jobb lesz!Kontrollra 7-10 nap múlva kell mennem!Néha bel nyilall a lábujjamba,de érzem,hogy picivel jobb a javulás!Válaszát előre is köszönöm!Barbara

        Dr. Holnapy Gergely válasza a láb ujjperc törés témában

        Tisztelt Hölgyem! A leírtak alapján, Ön tökéletes ellátást kapott a baleseti sebész kollégától. A "repedés" az egy elmozdulás nélküli törés. A teljes gyógyulása a csontnak 4-6 hét, de jellemzően 7-10 nap után kialakul egy olyan kötőszövetes kapcsolat a két törött csontvég közt, ami az elmozdulást már nem teszi lehetővé. Ezért is hívták vissza Önt kontrollra ebben az időpontban. Nyilván gipszrögzítésben jobban biztosítható a törött végtag nyugalma. Azonban ha kemény talpú lábbelit visel, amiben a járás során az érintett csont melletti ízületek mozgása kisebb, úgy a fájdalom is kevésbé fog dominálni. A végtag felpolcolása pedig a jobb végtagi keringés miatt javasolható. Ha a törött csontvégek körüli duzzanat (bevérzés, ödéma) csökken, akkor az Ön szubjektív panaszai is jelentősen csökkenni fognak. A munkába történő visszaállás pedig nagyban függ attól, hogy Ön milyen munkát (álló/ülő) végez, mennyit és milyen módon kell utaznia. Ez néhány naptól több hétig változhat, a fenti sajátosságok függvényében. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Dr. Holnapy Gergely
        Ortopéd-traumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Holnapy Gergely

        Kérdés: 2019. október 28., 07:59; Megválaszolva: 2019. november 03., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: