Gerincbetegség és természetes szülés

Kedves Doktornő! Jelenleg 13 hetes terhes vagyok, és arról szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint ajánlott-e számomra a természetes szülés, vagy csak császárral tudok szülni? Illetve milyen elővigyázatossági intézkedéseket ajánlana számomra a második-harmadik trimeszterre? 2013-ban szakadt ki az L5 (SI) -ös porckorongom (kb 22mm), aminek a nagyrésze felszívődott, a felette lévő L4-5 sérv is azóta visszahúzódott, bár a szakadás látható. A tavaly (2018) októberi MR-em alapján mind a két sérv nagyjából jól néz ki, az L5-ös maradék porckorongnak azonban egy kis része terhelésre irritálni tudja a jobb lában idegét, ami fájdalmat is okoz. Az idegsebész szerint lehetséges lenne a természetes szülés, de a császárral kíméletesebb lenne a szülés szerinte. 2016-ban egy négyoldali röntgen alapján a legalsó csigolyámban csigolyaív szakadást is megállapítottak, bár az a lefrissebb MR-en nem volt látható, nem tudom, hogy akkor ez megcáfolódodd, vagy sem? Okozhat-e csigolya csúszást a terhesség? ELőre is köszönöm a tanácsokat!

Dr. Puskás Réka válasza porckorongsérv és terhesség témában

Kedves Kérdező! Ha látszott a csigolyaív szakadás 2016-ban és tényleg ott volt, akkor az most is ott van és a röntgenen látszana is. Az MR vizsgálat nem való csontos eltérések igazolására, így elképzelhető, hogy az MRI felvétel leletén nem írták le. Az, hogy a csigolya el fog-e csúszni bármikor, nem lehet megjósolni. Ha nagyon nagy lesz a hasa és gyengék a stabilizáló izmai, akkor lehet, hogy el fog csúszni a terhesség alatt. Ez alapvetően az izomerőtől és a testtartástól függ. A természetes szülés lehetséges porckorongsérv esetén, nem lesz vele probléma. Egyetértek az idegsebésszel. Nagyon hasznos lenne viszont a szülés érzéstelenítése, mert akkor kevésbé viseli meg a szervezetet. Császármetszés után a hasfali heg is okozhat problémát a gerinc tartásában, ezért ha nem szükséges, és nem javasolnám. Azt tanácsolnám, hogy vigyázzon a testsúly gyarapodásra, tornázzon amennyire lehet, a fekvő nyújtó gyakorlatokat gyakran végezze egész terhesség alatt. Testtartására folyamatosan figyeljen, ha van lúdtalpa, korrigálja, stb. Ha nem lesz ideggyöki fájdalma a terhesség alatt, és általában minden rendben lesz, akkor nyugodtan vállalhatja a normál hüvelyi szülést. Remélem tudtam segíteni! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. július 09.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...