• Gerincbetegség és természetes szülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Jelenleg 13 hetes terhes vagyok, és arról szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint ajánlott-e számomra a természetes szülés, vagy csak császárral tudok szülni? Illetve milyen elővigyázatossági intézkedéseket ajánlana számomra a második-harmadik trimeszterre? 2013-ban szakadt ki az L5 (SI)-ös porckorongom (kb 22mm), aminek a nagyrésze felszívődott, a felette lévő L4-5 sérv is azóta visszahúzódott, bár a szakadás látható. A tavaly (2018) októberi MR-em alapján mind a két sérv nagyjából jól néz ki, az L5-ös maradék porckorongnak azonban egy kis része terhelésre irritálni tudja a jobb lában idegét, ami fájdalmat is okoz. Az idegsebész szerint lehetséges lenne a természetes szülés, de a császárral kíméletesebb lenne a szülés szerinte. 2016-ban egy négyoldali röntgen alapján a legalsó csigolyámban csigolyaív szakadást is megállapítottak, bár az a lefrissebb MR-en nem volt látható, nem tudom, hogy akkor ez megcáfolódodd, vagy sem? Okozhat-e csigolya csúszást a terhesség? ELőre is köszönöm a tanácsokat!

        Dr. Puskás Réka válasza a porckorongsérv és terhesség témában

        Kedves Kérdező! Ha látszott a csigolyaív szakadás 2016-ban és tényleg ott volt, akkor az most is ott van és a röntgenen látszana is. Az MR vizsgálat nem való csontos eltérések igazolására, így elképzelhető, hogy az MRI felvétel leletén nem írták le. Az, hogy a csigolya el fog-e csúszni bármikor, nem lehet megjósolni. Ha nagyon nagy lesz a hasa és gyengék a stabilizáló izmai, akkor lehet, hogy el fog csúszni a terhesség alatt. Ez alapvetően az izomerőtől és a testtartástól függ. A természetes szülés lehetséges porckorongsérv esetén, nem lesz vele probléma. Egyetértek az idegsebésszel. Nagyon hasznos lenne viszont a szülés érzéstelenítése, mert akkor kevésbé viseli meg a szervezetet. Császármetszés után a hasfali heg is okozhat problémát a gerinc tartásában, ezért ha nem szükséges, és nem javasolnám. Azt tanácsolnám, hogy vigyázzon a testsúly gyarapodásra, tornázzon amennyire lehet, a fekvő nyújtó gyakorlatokat gyakran végezze egész terhesség alatt. Testtartására folyamatosan figyeljen, ha van lúdtalpa, korrigálja, stb. Ha nem lesz ideggyöki fájdalma a terhesség alatt, és általában minden rendben lesz, akkor nyugodtan vállalhatja a normál hüvelyi szülést. Remélem tudtam segíteni! Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. július 05., 15:52; Megválaszolva: 2019. július 09., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: