• Lehetséges-e csípőprotézis beültetése reverse pertrochanter törést követően?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 86 éves Hozzátartozóm márciusban elesés következtében csípőtáji törést szenvedett. Diagnózis: S7210 Fract. Rev. Pertrochanter fem l.d. Lelet: Medence ap. jobb csípő 2 ir. /2019.03.20./: Bal oldalon az izületben ragasztott TEP van. Jobb oldalon subtrochanter haránttörés. A trochanter minor letört. Lényeges dislocatio nincs. Mérsékelt varus helyzet van. Epikrízis: (…) jobb csípőjét sértette, mely az esést megelőzően is már évek óta panaszos volt, alsó végtagja megrövidült. Rtg.-vel igazolt reverz pertrochanter femurtörést szenvedett el. (…) Rövid előkészítés után Fí-szegezést végeztünk. --- Hozzátartozóm bal, protézises csípőjét jól tudja mozgatni, ám a jobb oldalon fennálló ízületi kopás miatt jelentősen megrövidült a lába, a baleset előtt is már nehezen tudott vele menni. Érdeklődni szeretnénk, hogy van-e valamilyen (akár csak magánfinanszírozással) elérhető beavatkozás, mellyel javítható lenne mozgásállapota? Kaphatna-e pl. protézist erre az oldalára is, vagy ezt az életkora, vagy a törés típusa nem teszi lehetővé? Köszönjük szépen szíves válaszukat! U.I. Csatolunk két újabb rtg. leletet is. /2019.04.06./ Jobb oldalon sebészetileg rögzített, darabos pertrochanter törés utáni állapotnak megfelelő kép. A rögzítőanyagok jó helyzetben ábrázolódnak, a törtvégek között kisfokú callusképződés látható. A troch. Minor letört fragmentuma medial felé billenve külön ábrázolódik. A csípőizületi rés kifejezetten beszűkült, az ízfelszínek sclerotikusak. /2019.04.30./ Pertrochanter törés után toldalékos combnyakszegezés történt. A fémanyagok jó helyzetűej. A törés csaknem teljesen átépült. A femurfej ellapult, deformált, foltosan ascleroticus.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Fí szegezés után protézis beültetés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. több lehetőség is létezik. Az egyik , hogy meg kell várni, míg a törés meggyógyul 8kb. 1,5-2 év), majd a Fi szeget el kell távolítani, és be lehet ültetni a protézist, ha az egészségi állapota engedi. Ha a törés valamilyen oknál fogva nem gyógyul, akkor is a szeget el kell távolítani, és egy speciális csípőprotézis ültethető be. követni kell folyamatosan a gyógyulás ütemét, mértékét, és az alapján tud a kezelőorvos dönteni a lehetséges megoldásokról.


        Kérdés: 2019. május 13., 12:15; Megválaszolva: 2019. május 18., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció