Lehetséges-e csípőprotézis beültetése reverse pertrochanter törést követően?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 86 éves Hozzátartozóm márciusban elesés következtében csípőtáji törést szenvedett. Diagnózis: S7210 Fract. Rev. Pertrochanter fem l.d. Lelet: Medence ap. jobb csípő 2 ir. /2019.03.20./: Bal oldalon az izületben ragasztott TEP van. Jobb oldalon subtrochanter haránttörés. A trochanter minor letört. Lényeges dislocatio nincs. Mérsékelt varus helyzet van. Epikrízis: (…) jobb csípőjét sértette, mely az esést megelőzően is már évek óta panaszos volt, alsó végtagja megrövidült. Rtg.-vel igazolt reverz pertrochanter femurtörést szenvedett el. (…) Rövid előkészítés után Fí-szegezést végeztünk. --- Hozzátartozóm bal, protézises csípőjét jól tudja mozgatni, ám a jobb oldalon fennálló ízületi kopás miatt jelentősen megrövidült a lába, a baleset előtt is már nehezen tudott vele menni. Érdeklődni szeretnénk, hogy van-e valamilyen (akár csak magánfinanszírozással) elérhető beavatkozás, mellyel javítható lenne mozgásállapota? Kaphatna-e pl. protézist erre az oldalára is, vagy ezt az életkora, vagy a törés típusa nem teszi lehetővé? Köszönjük szépen szíves válaszukat! U. I. Csatolunk két újabb rtg. leletet is. /2019.04.06./ Jobb oldalon sebészetileg rögzített, darabos pertrochanter törés utáni állapotnak megfelelő kép. A rögzítőanyagok jó helyzetben ábrázolódnak, a törtvégek között kisfokú callusképződés látható. A troch. Minor letört fragmentuma medial felé billenve külön ábrázolódik. A csípőizületi rés kifejezetten beszűkült, az ízfelszínek sclerotikusak. /2019.04.30./ Pertrochanter törés után toldalékos combnyakszegezés történt. A fémanyagok jó helyzetűej. A törés csaknem teljesen átépült. A femurfej ellapult, deformált, foltosan ascleroticus.

Dr. Bogdán Aurél válasza Fí szegezés után protézis beültetés témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. több lehetőség is létezik. Az egyik, hogy meg kell várni, míg a törés meggyógyul 8kb. 1,5-2 év), majd a Fi szeget el kell távolítani, és be lehet ültetni a protézist, ha az egészségi állapota engedi. Ha a törés valamilyen oknál fogva nem gyógyul, akkor is a szeget el kell távolítani, és egy speciális csípőprotézis ültethető be. követni kell folyamatosan a gyógyulás ütemét, mértékét, és az alapján tud a kezelőorvos dönteni a lehetséges megoldásokról.

Megválaszolva: 2019. május 18.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...