• Tábornoki csík

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T.Doktornő, Bak lábam fáj (külső fele) és a talpam külső íve enyhén zsibbad. Néha keresztcsonti fájdalmam is van. Csináltattam MRt, ezt csatolom. Mit tanácsol? Köszönöm a válaszat. T. RG L-S gerinc MR natív vizsgálat: Coronalis síkú T2, a sacrummal párhuzamosan döntött TIRM, sagittalis síkú T2, T1 és TIRM, axialis T1, T2 mérések készültek. A kérés indoka: A vizsgálatot reumatológus javaslatára a páciens saját kérésére végeztük. A lordosis dysharmonicus, az L.V. csigolya kb. 6 mm-nyit ventral felé mozdult a sacrumon, v.s. kétoldali lysis következtében. T2 súlyozott felvételeken a csigolyák jeladása megtartott. Az alsó három korong T2 súlyozott felvételeken jelszegényebb, rajtuk kifejezett körkörös előboltosulás látható, mely főleg az L.III. és L.IV. magasságokban a kisizületi arthrosissal együtt jelentős, nagyjából szimmetrikus foramen szűkületet okoz. A IV. és V. processus spinosusok összecsiszolódtak. A sacroiliacalis izületekben kóros nem látható. Vélemény: Kifejezett degeneratív elváltozások. L.V. spondylolisthesis. Discus hernia nem ábrázolódott.

        Dr. Puskás Réka válasza a lesugárzó gerincfájdalom témában

        Kedves Kérdező! A jelzett panasz összhangban áll az MR vizsgálat során leírt csigolya elcsúszás és porckorong kiboltosulás és kisízületi porckopás okozta idegkilépési csatorna szűkülettel. Ezek a kopásos elváltozások együttesen ideggyulladást okoznak a derekában, ami a lesugárzó fájdalmat okozza. A leírás alapján műtétre nincs szükség. A gyulladásos (fájdalmas, zsibbadós) időszakban gyógyszerek szedése, esetleg helyi vagy ideggyökhöz adott steroidos injekciók javasoltak és gyógytorna, már az erős gyulladásos jelek megszűnése utántól jó sokáig, a panaszok megszűnése után is. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. május 01., 21:02; Megválaszolva: 2019. május 09., 17:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: