Komplex meniszkusz szakadás

Jó napot kívánok! 3-4 évvel ezelőtt súlyzós edzést követően egy rosszul végzett nyújtáskor oldalirányban magam felé húztam az alsó lábszárat és egy roppanást éreztem a jobb térdemben. Akkor komolyabb problémát nem tapasztaltam, 1 hétig egy pici duzzanat volt, majd elmúlt. Annyi maradt, hogy ha teljesen behajlítottam a térdemet éreztem egy pici kattanást és feszülést, ami kiegyenesítés után újra kattant és megszűnt. Egyébként folytattam az edzéseimet, futottam, bicikliztem fájdalom nélkül. 8 héttel ezelőtt egy betonozás után leguggoltam kb 10 percre, ami után már nem tudtam kiegyenesíteni a jobb térdemet. 1. héten tehermentesítés miatt mankóztam, jegeltem, Flectoroztam. Mostanra ki tudom egyenesíteni, rá tudok állni, de teljesen behajlítani nem és van benne egy állandó feszülés, valamint a duzzanat nem múlt el teljesen. Futni nem tudok, hosszabb biciklizés vagy kis lépcsőzés után bedagad és fáj. A 2 héttel ezelőtti MR lelet ezt mondja: A medialis meniscus corpusan és hátsó szarván a tibialis felszínre futó horizontális ruptura látható, ill. a meniscuson kiterjedt kosárfül szakadás is ábrázolódik, a felszakadt meniscus részlet medialis irányba, a keresztszalagok mellé dislocalt. A hyalinporc helyenként finoman egyenetlen, medialisan vékony.A lateralis femurcondylusban dorsalisan a hyalinporc széli részénél 3mm-es és egy 5mm-es folyadékjelmenetű képlet észlelhető. Pár napja voltam ortopéd orvosnál, aki szerint az egyedüli megoldás a műtét. Javaslata szerint a kosárfül szakadt részt kivágná, a horizontálisan szakadt részt megtartaná amennyire lehet. A kosárfül szakadásra a varrást nem javasolta, mert belső részen van és régen történt az első sérülés. A műtéti előjegyzés szerint novemberre kaptam időpontot. Van-e a mai orvostudományi fejlesztések ismeretében alternatív kezelési mód? Műtét esetén érdemes-e a leszakadt rész visszavarrásával megpróbálkozni? A horizontális szakadás összeforrhat? Ha kiveszik az érintett szakaszt, akkor hosszútávon (20-30 év) mire számíthatok, lehet-e még sportolni, futni utána? A hiányzó meniscus szerepét átveszi valami, vagy a két egymással szembeni üvegporcok súrlódnak, ütköznek? A fél év múlva esedékes műtétig mivel teszek jót a térdemnek, ha mozgatom sétálok, biciklizek vagy ha inkább a lehető legkevesebbet mozgatom? Van-e olyan porcerősítő készítmény amit érdemes szednem? Előre is köszönöm válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza meniscus témában

Vizsgálatok nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján valóban a műtét a legmegfelelőbb kezelés. Sajnos az ilyen kosárfülszerű szakadásokat, főleg, ha nem frissek nincs értelme megvarrni, és nem is szoktuk. Egyszerűen a leszakadt részt el kell távolítani. A horizontális szakadás sem fog összeforrni. Itt elsimítják a szakadt rész környékét, hogy egyenetlenségével ne károsítsa tovább az ízületi felszín porcát. A szakadt meniszkuszt is ezért kell eltávolítani, mert nagyon hamar (néhány év) tönkretenné az ízületi porcot és akkor már csak a protézis beültetése jelenthetne megoldást. Ha a szakadt részeket eltávolítják, porcerősítés után újra lehet aktívan sportolni, de azt tudni kell, hogy ez a térd sérülékenyebb lesz, nem lesz olyan, mint korábban volt, és a porcok lassan, de biztosan kopásnak indulnak. (Nagyságrendekkel lassabban, mint ha nem távolítják el a szakadt részt) . Az eltávolított részek helyére nem képződik új meniszkusz. Az üvegporcok egymáson súrlódnak, ezért kell a porcerősítő kezelés, melytől a porc is erősebb lesz, az ízületi folyadék meg sűrűbb. A műtétig mindenképpen célszerű a terhelést, sportolást visszafogni. Mozogni kell, hogy az izmok ne sorvadjanak, de célszerű olyan mozgásokat végezni, amikor nincs terhelés a térdeken (úszás, kerékpározás) . A műtét időpontja elég messze van, ha nem ragaszkodik az adott kezelőorvoshoz, érdemes más kórházakban is érdeklődni, ahol rövidebb időre adnak előjegyzést.

Kérdés: 2019. április 19., 14:42; Megválaszolva: 2019. április 23., 18:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
meniscus sérülés
Tisztelt Doktor úr! 21 éves vagyok. A problémám a következő, 3 évvel ezelőtt sportolás közben meniscus sérülésem volt, artroschopiás műtét...
Meniscus
Kedeves Doktor Úr/Nő Körülbelül 4hónapja műtöttek meniscus szakadást diagnosztizálva arhoszkóppal. Jelenleg kispályás amatör bajnokságban...
Mi okozhat erős lábujj fájdalmat?
Csontritkulás
Gerincfájdalom
Tisztelt Doktornő! Pár nappal ezelőtt a reggeli ébredés után nagyon merevnek éreztem a nyakam, ezért a fejemet mozgattam jobbra-balra, ami után...