• Komplex meniszkusz szakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! 3-4 évvel ezelőtt súlyzós edzést követően egy rosszul végzett nyújtáskor oldalirányban magam felé húztam az alsó lábszárat és egy roppanást éreztem a jobb térdemben. Akkor komolyabb problémát nem tapasztaltam, 1 hétig egy pici duzzanat volt, majd elmúlt. Annyi maradt, hogy ha teljesen behajlítottam a térdemet éreztem egy pici kattanást és feszülést, ami kiegyenesítés után újra kattant és megszűnt. Egyébként folytattam az edzéseimet, futottam, bicikliztem fájdalom nélkül. 8 héttel ezelőtt egy betonozás után leguggoltam kb 10 percre, ami után már nem tudtam kiegyenesíteni a jobb térdemet. 1. héten tehermentesítés miatt mankóztam, jegeltem, Flectoroztam. Mostanra ki tudom egyenesíteni, rá tudok állni, de teljesen behajlítani nem és van benne egy állandó feszülés, valamint a duzzanat nem múlt el teljesen. Futni nem tudok, hosszabb biciklizés vagy kis lépcsőzés után bedagad és fáj. A 2 héttel ezelőtti MR lelet ezt mondja:A medialis meniscus corpusan és hátsó szarván a tibialis felszínre futó horizontális ruptura látható, ill. a meniscuson kiterjedt kosárfül szakadás is ábrázolódik, a felszakadt meniscus részlet medialis irányba, a keresztszalagok mellé dislocalt. A hyalinporc helyenként finoman egyenetlen, medialisan vékony.A lateralis femurcondylusban dorsalisan a hyalinporc széli részénél 3mm-es és egy 5mm-es folyadékjelmenetű képlet észlelhető. Pár napja voltam ortopéd orvosnál, aki szerint az egyedüli megoldás a műtét. Javaslata szerint a kosárfül szakadt részt kivágná, a horizontálisan szakadt részt megtartaná amennyire lehet. A kosárfül szakadásra a varrást nem javasolta, mert belső részen van és régen történt az első sérülés. A műtéti előjegyzés szerint novemberre kaptam időpontot. Van-e a mai orvostudományi fejlesztések ismeretében alternatív kezelési mód? Műtét esetén érdemes-e a leszakadt rész visszavarrásával megpróbálkozni? A horizontális szakadás összeforrhat? Ha kiveszik az érintett szakaszt, akkor hosszútávon (20-30 év) mire számíthatok, lehet-e még sportolni, futni utána? A hiányzó meniscus szerepét átveszi valami, vagy a két egymással szembeni üvegporcok súrlódnak, ütköznek? A fél év múlva esedékes műtétig mivel teszek jót a térdemnek, ha mozgatom sétálok, biciklizek vagy ha inkább a lehető legkevesebbet mozgatom? Van-e olyan porcerősítő készítmény amit érdemes szednem? Előre is köszönöm válaszukat!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a meniscus témában

        Vizsgálatok nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján valóban a műtét a legmegfelelőbb kezelés. Sajnos az ilyen kosárfülszerű szakadásokat, főleg, ha nem frissek nincs értelme megvarrni, és nem is szoktuk. Egyszerűen a leszakadt részt el kell távolítani. A horizontális szakadás sem fog összeforrni. Itt elsimítják a szakadt rész környékét, hogy egyenetlenségével ne károsítsa tovább az ízületi felszín porcát. A szakadt meniszkuszt is ezért kell eltávolítani, mert nagyon hamar (néhány év) tönkretenné az ízületi porcot és akkor már csak a protézis beültetése jelenthetne megoldást. Ha a szakadt részeket eltávolítják, porcerősítés után újra lehet aktívan sportolni, de azt tudni kell, hogy ez a térd sérülékenyebb lesz, nem lesz olyan, mint korábban volt, és a porcok lassan, de biztosan kopásnak indulnak. (Nagyságrendekkel lassabban, mint ha nem távolítják el a szakadt részt). Az eltávolított részek helyére nem képződik új meniszkusz. Az üvegporcok egymáson súrlódnak, ezért kell a porcerősítő kezelés, melytől a porc is erősebb lesz, az ízületi folyadék meg sűrűbb. A műtétig mindenképpen célszerű a terhelést, sportolást visszafogni. Mozogni kell, hogy az izmok ne sorvadjanak, de célszerű olyan mozgásokat végezni, amikor nincs terhelés a térdeken (úszás, kerékpározás). A műtét időpontja elég messze van, ha nem ragaszkodik az adott kezelőorvoshoz, érdemes más kórházakban is érdeklődni, ahol rövidebb időre adnak előjegyzést.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2019. április 19., 14:42; Megválaszolva: 2019. április 23., 18:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: