• Intraartikularis hyaluronsav injekció kúra

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt...! Térdpanaszaim (jobb térdem többször megduzzadt, fájt, nem tudtam a lábam megfeszítve kiegyenesíteni normál igénybevétel mellett) miatt a háziorvosomtól kértem beutalót ortoédiai vizsgálatra. (2012-ben ASC meniscus rezectio. Emellett patella chondroapathiát is észleltek.) A megyeszékhelyen lévő kórház ortopédiai szakrendelésére kellett mennem. A szakorvos megizsgálta a jobb térdem és röntgenfelvételt is készíttetett róla. A diagnózis: egyéb elsődleges térdizületi arthrosis. Javaslat: komplex reumatológiai kezelés, ill. intraartikularis hyarulonsav inj. kúra. A szakorvos elmondta, hogy három injekciót kell beadni, amit a lakóhelyemen meg tud tenni, mert két hetente ott is rendel. Beleegyeztem, ekkor közölte, hogy 50.000 Ft lesz és majd telefonon kérjek időpontot. Ezt az összeget kicsit furcsálltam, és azt is, hogy nem kaptam receptet, amivel az injekciókat ki tudtam volna váltani. Amikor telefonáltam, közölte az asszisztens az időpontot és azt, hogy a helyi magánrendelőt kell felkeresnem, nem az "SZTK-t". Ezután kicsit kutattam az interneten. Találtam egy Hyalgan nevű injekciót, ami vényköteles, patikán kívül nem kapható és 10.685 Ft.Ha mondjuk ezt kapnám, miért nem írták fel receptre, miért nem adja be a szakorvos az állami rendelőben, és miért kellene 50.000 Ft-ot fizetnem, arról nem is beszélve, hogy az utasításában az szerepel, hogy hetente kell beadni és én kéthetente kapnám, mert akkor van a szakorvosnak helyben magánrendelése? Ezeket a kérdéseket a háziorvosomnak is feltettem, aki közölte, hogy ezt a kúrát kizárólag magánrendeléseken lehet igénybe venni, magát az injekciót fel sem lehet írni, a szakorvosok szerzik be valahonnan. Közölte, hogy további kérdéseimmel forduljak a nevezett szakorvoshoz. Kérem, tájékoztasson, hogy ez valóban így van-e. Ha mégis nekem lenne igazam, és lehetséges az, hogy a befizetett tb-m terhére az injekciókat az állami rendelésen beadathatom hetente, akkor ezek után kihez fordulhatnék?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Az Ön által említett Hyalgan nevű injekció az első ilyen termék volt a gyógyszerpiacon. amikor megjelent ezt a terméket gyógyszernek minősítették, és kapott TB támogatást ezért "olcsó". nem állítható róla, hogy nem hatásos injekció, de tekintettel arra, hogy több, mint 20 éve fejlesztették ki, nem tekinthető korszerűnek. A modernebb és egyben hatásosabb injekciók már nem kaptak TB támogatást, ezért jóval drágábbak. nem minősítették őket gyógyszernek, orvostechnikai eszközként vannak nyilvántartva, ezért gyógyszertárakban sem kapható és receptre sem írható föl. Az orvosok az injekciókat gyártó gyógyszercéggel vannak kapcsolatban, onnan rendelik meg a gyógyszert és a beadás után a beteg által fizetett pénzt utalják vissza a cégeknek. Azt, hogy az állami TB finanszírozott rendelésen miért nem adja be a kolléga, azt valóban tőle kell megkérdezni. Az Én munkahelyemen rengeteg injekciót adunk be a kórházi szakrendelések keretében is.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2018. december 18., 14:05; Megválaszolva: 2018. december 29., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: