Hirdetés
      • Térd és gerinc fura hangja

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az utóbbi 1-2évben vettem észre, hogy a térdem, terhelés esetén (pl. lépcsőn, meredek lejtőn való felfelé haladás, guggolásból felállás stb.) fura, szörcsögő hangot ad. Mintha jobban dörzsölődne belül valami. Fájdalmat szerencsére nem érzek, de pl. torna vagy takarítás közben, ha kemény felületen térdelek, érzékenyebb a térd, nem is nagyon szeretem így terhelni. Szintén 1-2 éve ropog a gerincem is, főként, ha ülve, elfordulva kicsit csavarok rajta. Ilyenkor úgy érzem kipattan 2 helyen, kicsit meg is könnyebbül. Fájdalmat ilyenkor sem érzek, de a kiroppanás hangja elég fura, félelmetes. Kérdésem az, hogy kell-e ezekkel a tünetekkel foglalkozni, esetleg kell-e a porcokra szednem valamit? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Puskás Réka válasza a porckopás témában

        Kedves Kérdező! Ezek a hangok nem jeleznek veszélyes dolgot, de mindenképpen arra utalnak, hogy az ízületek korábbi terhelése megváltozott. Emiatt nem tudnak simán, hangtalanul mozogni. A térdkalács dörzsölődése is erre utal, a gerinc roppanása is valami hasonlót jelent. Kevés de rendszeres nyújtás, torna, erősítés valószínűleg enyhít ezen a panaszon. Porcjavító szedése a térdének hasznos lehet, mivel a dörzsölődés porckopás jele is lehet. A kattogást azonban valószínűleg nem fogja megszüntetni. Ha fájdalmai is jelentkeznének, akkor forduljon orvoshoz. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2018. november 25., 15:01; Megválaszolva: 2018. november 26., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már egyszer írtam ide a lábammal kapcsolatban. 2019 őszén végeztek a jobb bokámnál ASC-t, shaverrel kitakarították, vastag heges területeket oldották. Illetve boka ízületben synovitis volt, ott debridement...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció