• MR vizsgálat értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Futballista vagyok, kétszer műtötték már a jobb térdem. Egyszer keresztszalag szakadással következő évben pedig porc műtét. Egy hete oldalról rúgták meg a térdem. Ki tudom nyújtani. MR vizsgálatra elmentem. Kérem értékelje ki nekem mekkora a gond. Kell-e műteni. Jobb térd MR vizsgálata: ----------------------- T1, T2, PDFS súlyozott sagittalis síkú, PDFS axialis síkú, valamint T1 súlyozott és STIR coronalis síkú mérést készítettünk natívan. A beteg anamnaesisében LCA szakadás miatt végzett mûtét szerepel. A rögzítõ fémanyagok okozta mûtermékek a megítélést nehezítik. A tibia lateralis condylusában mérsékelt oedema ábrázolódott. Az ízfelszíni porcok szabályosak. A meniscusok laposabbak, deformáltak. A medialis meniscus hátsó szarvában sávszerû jelnövekedés is megfigyelhetõ, mely a felszíneket érinti. A hátsó keresztszalag és az oldalszalagok épek. Az LCA-n szabályos postoperatív állapot látható. A patella és patellaporc szabályos. A térdízületben és a suprapatellaris recessusban 9 mm rétegvastagságú folyadék ábrázolódott.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd MR témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR vizsgálat felveti a meniszkusz (félhold alakú porc) szakadásának lehetőségét. a pontos válaszhoz ismerni kellene az ehhez társuló tüneteket. Az, hogy az MR a szakadást leírja, még nem biztos, hogy igaz is. Ennek megerősítésére, vagy kizárására szükséges az ortopédiai, vagy traumatológiai szakvizsgálat. Ha a vizsgálat megerősíti, hogy a szakadás valószínű, úgy indokolt lehet egy ízületi tükrözés. Keressen fel egy szakrendelést az MR leletével. Addig is szedjen valamilyen porcerősítőt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. szeptember 24., 09:11; Megválaszolva: 2018. október 03., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: