Bokazúzódás?

6 hete volt bokasérülésem, egy hegyes tárgy ütötte meg a bokámat, amikor egy kis reccsenést hallottam. Estére bedagadt. Az ügyeleten röntgennel zárták ki a törést és vizsgálat után 3 nap fekvést és jegelést javasoltak. Gyógytornász Kinesio tappel rögzítette, hagyományos bokarögzítőt nem javasolt. Voltam ultrahangon (1, 5 hetes sérüléssel) , ahol a belboka környezetében folyadékgyülem ábrázolódott (ez a sérülés helye) és a musculus tibialis posterior ínhüvelyben folyadékgyülem van a környező izmok pedig ödémásak. A bokám folyamatosan javult, de a negyedik héten amikor két napig nem viseltem tapet és egy kemény talpú cipőt vettem fel újra elkezdett fájni. Felkerestem egy orvost, aki újabb ultrahangot kért. Az eredmény ugyanaz lett, de akkor már nem írták le a környező izmok ödémáját. Az orvos kollagén injekciót javasolt. A rögzítésre azt mondta, hogy ilyen esetekben nem szokták. Most a 6. héten az injekció után is fáj ha többet állok vagy megyek. Az orvos azt mondta 3 hónap is szükséges lehet a gyógyuláshoz. Valóban nem kell rögzíteni egy ilyen sérülést? Vagy érdemes lenne még, és ha igen, milyen típusú rögzítővel?

Dr. Bogdán Aurél válasza boka sérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján Én biztosan bokarögzítőt írtam volna föl Önnek, amit minimum 4 hétig javasoltam volna viselni. Kezdetben éjjel-nappal, majd a javulást követően csak nappal. Valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is indokolt lett volna, hogy az izmok és szalagok közötti folyadékgyülem felszívódjon. Ez utóbbi alkalmazása szerintem még most sem késő. Az igaz, hogy a teljes regenerációhoz szükséges legalább 2 hónap, de a 3-4 hónapig eltartó panaszok sem ritkák. Ezen időtartam általában a sérülés jellegétől, a pihentetés mértékétől és az alkalmazott kezeléstől is függ. Ha panaszai továbbra sem javulnak, keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést.

Kérdés: 2018. április 02., 07:18 ;Megválaszolva: 2018. április 09., 20:30
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka fájdalom
Tisztelt Címzett! Kb.egy hete betonoszlop ráesett a bokám belső oldalára. A röntgenen hajszálrepedést találtak. Kaptam egy hét gipsz sínt, amit...
Bokaszalag sérülés
Jó napot kívánok. Pár nappal múlt egy hónapja, hogy gördeszkázás közben meghúztam a bokámat, vagy talán részben el is szakítottam a külső...
Boka műtét
Üdvözletem. Kb 2, 5 hete műtöttek. Ugrócsont töréssel. Kaptam. 2 csavart. Nem régiben megbotlotta ráléptem, estem a műtött lábamra. Az lenne a...
Boka szalag szakadás
Üdv: Dr úr 2018 07 18.an lépcsőzes közben kifordult a lábam, a fájdalom miatt azonnal kórházba szállított egy hozzámtartozó. A kórházban...
Bokaszalag szakadás
Bokaszalag szakadásom van. Gipszet 2hét után le is vették. Bokamerevítőt kaptam és a fájdalmaim csak most kezdődtek igazán. Az normális hogy a...