Arthroszkópos térdműtét

Üdvözlöm! 38 éves nő vagyok. Futás után jelentkező térdfájdalommal kerestem fel a térdsebészetet, ahol porcleválást diagnosztizáltak. Műtétet javasoltak, melyre 5 héttel ezelőtt került sor. Epikrízis: Elakadásos térdpanaszok miatt arthroscopiat végeztünk. Az ízületben közepes mértékű synovitist találtunk. A patella porcborítása felrostozódott. Medialis meniscus hátsó szarván nagy incarcerálható kosárfül szakadást találtunk. A Honda test gyulladt, hypertrophias nyúlványai mélyen az ízületi résbe nyúltak. A szükséges mértékű resectiokat elvégeztük. Kopásos elváltozásait miatt viscosupplementatiot tervezünk. (Az injekciós kúrát - Ostenil - meg is kaptam) Arra lennék kíváncsi, hogy a fentiek pontosan mit jelentenek, mennyire volt súlyos a térdem állapota? A kosárfül szakadás, leszakadást vagy elszakadást jelent? Ezt ilyenkor eltávolítják? És ami számomra a legfontosabb, a fentiek ismeretében a jövőben folytathatom a futást? Ön mit javasol? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térd témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján az ellátás megfelelőnek tűnik. A leszakadt félhold alakú porcot (meniscust) mindenképpen el kell távolítani, mert ugyan hiányzik az ízületből (lengéscsillapító hatása is van) , de ha szakadtan ott van, az még nagyobb bajt, idő előtti porckopást jelent. Az életkorát és a térde állapotát látva én lehet, hogy modernebb, összetettebb szert adtam volna a térdébe. Igaz, hogy drágább, de lehet, hogy effektívebb lett volna. Ez nem azt jelenti, hogy az Ostenil amit kapott nem jó. A futás elég nagy ellensége a térdnek ilyen térdelváltozások esetén. Nem azt mondom, hogy tilos, de sokkal inkább olyan mozgásokat kellene végezni, amikor a testsúly nincs rajta a térden. Ez pedig az úszás és a kerékpározás. Az aktivitását mindenképpen a térpanaszokhoz és a térd állapotához kell mérni. Pontosabb válaszért operáló orvosát keresse fel.

Kérdés: 2018. március 27., 12:53; Megválaszolva: 2018. március 29., 16:01
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdprobléma
Térdműtét - kérdés
Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! Segítségét kérném az alábbiakban. Másfél éve részleges térdkalácsficamom volt. Instabillá vált a térdem...
Chondrofiller információ...
Térdproblémám orvoslásához artroszkópiás térd műtét lenne szükséges (közel három éve már volt egy meniscus műtétem, de sajnos ismét...
Kihez forduljak?
Tisztelt Címzett! Néhány hete erős fájdalmat, olykor feszítő érzést érzek a térdemben. Mintha egy gumival szorítanák össze. Voltam röntgenen...
Nem késő?
Tisztelt Doktor úr! Három hete történt a baleset! Diagnózis : S8340 Laesió LC1 gen. 1.S S8350 Laesio LCA gen.1.S. X59HO k.m.n. Tényezők által...