Állandó erős derékfájdalom

Tisztelt reumatológus! Tisztelt Dr. Puskás Réka! Mindenképp Önnek szeretném feltenni a kérdésemet. Férjemnek évek óta állandó nagyon erős derékfájdalmam van, amire eddig csak úszást és tornát javasoltak, de nem igazán enyhülnek fájdalmai. Érdekelne, hogy pontosan mit jelent a lelet, mik okozhatták ezeket a diagnózisokat és hogy milyen létező gyógymódok vannak rá? Műtét? Valamilyen fizikoterápia? Ultrahang? Iszap? Férjem csak akkor menne orvoshoz, ha tudná, hogy még van bármi reménye arra, hogy nem feleslegesen megy megint orvoshoz. A lelete: Az L-S átmeneti szakaszán átmeneti jellegű csigolya (részleges sacralisatio) . Az alatta lévő intervertebralis rés hypoplasias. A hátsó ívén spina bifida (fejlődési anomalia) . A lumba lordosis elsimult. Enyheívá Th L scoliosis látható. A nyaki gerinc mozgásra lat. felxióban köt. A paravertebralis iz és a trapéziusok nyomás érzékenyek. A vállövi izomzat nem hypotrophias. A háti gerincmozgások körkörösen kp. fokban kötöttek. A TH VII rés enyhén beszűkült. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza gerinc panasz témában

Kedves Kérdező!

A lelete részben röntgen leletnek részben pedig betegvizsgálat leletének tűnik. Sajnos, nem derül ki belőle semmi olyan, ami indokolná az állandó erős derékfájdalmat. Diagnózis egyáltalán nem szerepel, de feltételezem, hogy egy "derékfájás" diagnózison kívül nem is született más. Sajnos ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni a derékfájást, ennél sokkal többet kell tudnunk. Részletes betegvizsgálat szükséges nála.

Műtétre biztos nincs a látott hibák miatt szükség. Egyedül otthon meg kéne próbálkozni átmenetileg fájdalomcsillapítót szedni, és rá kéne szánnia magát a férjének, hogy részletesebb vizsgálaton vegyen részt.

A röntgenen leírt elsimult ágyéki gerinc görbület és a háti szakaszon leírt gerincferdülés mindenképpen arra utal, hogy az izomzat egyensúlya nem megfelelő, és ez már önmagában is okozhat fájdalmakat. A részletek személyes vizsgálat alkalmával deríthetők ki.

Háziorvos segítségével kizárhatják a belszervi vagy urológiai, okokat - ha van kedve és elszántsága.Ha nincs más oka mint a gerincproblémák, akkor bizonyára gyógytorna fog segíteni. Az úszás önmagában általában nem használ. A tornát pedig személyre szabottan kell előírni, és természetesen végezni is, akkor tényleg igen hatékony terápiát jelent. Kiegészítésre alkalmazunk fizikoterápiát, iszappakolást és egyéb "passzív" módszereket.

Ha mindezt nem akarja a férje megtenni, főleg újabb orvosi vizsgálaton részt venni, próbálkozzanak gyógytornásszal. Ha nagyobb a probléma, vagy nem tud segíteni, ő el tudja magyarázni, hogy miért kell újra orvoshoz fordulni.

Köszönöm szépen a bizalmát! Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2017. november 12., 19:46; Megválaszolva: 2017. november 14., 17:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lábba sugárzó derékfájás
Szeretnék segítséget kérni.... Tavaly december óta amikor meg emeltem egy ládát fáj a derekam ami a bal lábamba sugárzik... (csípő, comb, térd...
Lehet sérv?
Tisztelt Doktor Úr! 1 héttel ezelőtt rosszul emeltem, és elég nehezet.Bár sportosan élek, függetlenül ettől eléggé rosszul jöttem ki...
Gerinc és derék röntgen lelet
Kedves Doktornő/úr! Hát-és derékfájási panaszommal háziorvoshoz fordultam, aki reumatológushoz küldött, majd az pedig röntgenre! Melynek lelete...
Reumatológia
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Ma kaptam meg a röntgen leletem és szeretném tudni mit jelent, mivel későbbi időpontom van a reumatológiára! A...