Csigolya megnagyobbodás

5 éve vettem észre először a nyakam jobb oldalán egy kis csomót, ami nagyon kemény volt, de akkor azt hittük, hogy csak izomcsomó. Nem is nagyon foglalkoztam vele, viszont elkezdett nőni, és 1, 5 éve már olyan fájdalmakat okoz, hogy elkezdtem orvosokhoz járni vele. Sokáig azt se tudták mi lehet, készült ultrahang, röntgen, MR, CT, és mindenből csináltattak még egyet pesten is, hátha. Voltam neurológusnál, idegsebésznél, általános sebésznél, orthopédusnál, onkológusnál, fej-nyak specialistánál, geringyógyásznál, és még sorolhatnám, még fizikoterápiára is elmentem, hátha. Végül kiderült a CT alapján, hogy a nyaki kettes csigolyám jobb oldalsó nyúlványa 3x akkora, mint a bal. Pont ott az a csomó, ami csontkeménységű, és egyre gyakrabban napokig tartó iszonyatos fájdalmat okoz, az a csigolyám, de nem akarnak hozzányúlni, mert nem kóros csontszerkezetű, azt mondták, hogy így születtem, és nem tudnak segíteni. Szerintem nem normális, hogy 21 évesen olyan fájdalmaim vannak, amik fájdalomcsillapítóra se reagál, gyakran hányingerrel társul, se dolgozni, se semmit nem tudok csinálni tőle, és 1-1, 5 napig folyamatosam tart. Nem akarom elhinni, hogy szinte már mindenhol jártam vele, hogy segítsenek nekem, mert nagyon fáj, de senki nem csinál semmit. Menjek haza és fájjon, amikor csak akar? Egyszer éjszaka az ügyeletet is kihívtuk mert már nem bírtam. Tanácstalan vagyok és kétségbeesett. Nem tudom hova forduljak. Mindenképpen le akarom szabatni normális méretűre, mert elkerülhetetlen, hogy ne mozduljak meg úgy, hogy aztán valami ideget vagy izmot úgy elnyomjon, hogy aztán 2 napra le vagyok szedálva. Csontizotópos vizsgálat is készült, anyagcsere elvileg nincs azon a helyen. Kérem ajánljanak nekem valakit, aki hajlandó megszabadítani ettől a nyomasztó problémától. Nem akarok 21 évesen gyógyszereken élni. Lassan már megőrülök tőle, pedig nagy a fájdalomküszöböm. Segítsen végre valaki!

Dr. Bogdán Aurél válasza nyaki csigolya elváltozás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az Ön betegsége nem annyira ritka, mint sokan gondolnák, de nem szokott ekkora méreteket ölteni és ilyen fokú panaszt is csak ritkán okoz. Elvileg műtéti megoldással kisebbíthető a csigolya nyúlványa, amivel elvileg a panasz megszüntethető lenne. Sajnos a műtétnek vannak rizikói és ezért nem olyan elterjedt beavatkozás. Utána néztem, de környezetemben nem találtam olyan idegsebészt, vagy ortopédust aki vállal ilyen beavatkozást. Azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel a gerincgyógyászati központot, vagy valamelyik egyetemi ortopédiai klinikát (Debrecen, Szeged, Pécs, Budapest) és érdeklődjön ott, talán tudnak ajánlani Önnek valakit, akivel a kockázatokat is átbeszélve mérlegelheti a beavatkozás elvégzését.

Megválaszolva: 2016. július 15.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...
Bal csuklo porcsérülése
Kedves Doktor Nő, 6 héttel ezelőtt volt egy balesetem, bal csuklóm sérült meg. Voltam MR vizsgálaton, a lelet: -A TFCC -Palmer 1b osztályú elváltozás...
Csontfájdalom ízületi részen, egész...
Tisztelt doktornő! Édesapámnál hossszabb idő után került diagnosztizálásra magas vércukorszint (19). A látás már korábban megromlott, ott szemi erekben...
Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás