Bechterew kór

Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Egy 40 éves férfi ismerősömnek Bechterew kórja van, kb. 15 éve diagnosztizálták és azóta kezeléseket is kap. A mozgásán jelentősen látszik a kór. A kérdésem az lenne, hogy a gerincoszlop teljes elcsontosodása milyen után milyen életmódbeli korlátokra lehet számítani, vagyis mi az amire képtelen lesz? Illetve mennyi esély van arra, hogy fiúgyermek örökli azt a betegséget? Válaszát köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza Bechterew kór témában

Sajnos ez a betegség elég rossz prognózisú. A gyulladás előre haladtával a gerinc egyre görbébb és merevebb lesz. ami jelentős mozgásbeszűkülést, alvási, ülési nehezítettséget okoz. Sajnos nem csak a gerincet és nem csak a mozgásszervet érinti a kórkép. Sajnos a csípő és térdízületek is megbetegedhetnek, ami további mozgáskorlátozottságot, akár ágyhoz kötöttséget is eredményezhet. A mozgásszerveken kívül a szem, a szív, a tüdő elváltozásai is kialakulhatnak, jelentősen rontva az életminőséget, Tekintettel arra, hogy ez genetikai betegség a megelőzésre nincs mód, csak a megfelelő kezelés alkalmazásával a tünetek kialakulásának késleltetésére, azok súlyosságának mérséklésére. A betegség első sorban a fiatal férfiakat érinti, és arra való tekintettel, hogy több gén együttes károsodása eredményezi, célszerű gyermekvállalás előtt ismert Bechterewes betegnek genetikai tanácsadáson részt venni. Statisztikák szerint kb. 7-8x nagyobb az esélye, hogy a fiúgyermek örökli a betegséget, mint a lány. Illetve azt is érdemes tudni, hogy ha a gyermekben kimutatható a rossz gén, nem jelenti automatikusan a betegség kialakulását is. Tehát némileg a környezeti hatások is befolyásolhatják a betegség kialakulását.

Kérdés: 2016. március 16., 08:13 ;Megválaszolva: 2016. március 16., 23:31
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Bechterew kór
Üdvözlöm! Érdekelne, hogy hol végzik a vizsgálatot (ha jól tudom, HLA-B27 tipizálást) , ami, ha csak 90 százalékosan is, de megmutatja, hogy...
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat
Lelet értelmezése