Jobb térd MR vizsgálata

Tisztelt Doktor úr! Szeretném ha értelmezné a jobb térdemen végzett MR vizsgálat eredményét. Négy síkú protondensitású zsírelnyomásos és T1 súlyozott sagittalis síkú felvételek készültek a térdízületről. Tibio-femoralisan az ízületi rés medialis túlsúllyal mérsékelten beszűkült, a peremeken körkörösen osteophyták képződtek. A femur medialis condylusán sobchondralisan a középső harmadban kis csontvelőedema/subchondralis cysta is megfigyelhető. Az ízületi tokon belül kóros folyadékfelszaporodás nem látható. A tibio-femoralis ízfelszínek medialis túlsúllyal elkeskenyedtek, laterálisan apró alacsony jelű területek is vannak a hyalinporcban, mely chondrocalcinosisnak felelhet meg. Femoro-patellaris ízfelszínek porcborítása kissé keskenyebb, PD-n kissé magasabb jelű részek is megfigyelhetőek. A patella helyzete szabályos, peremein osteophyták képződtek. A quadriceps-ín a ligamentum patellae, az oldal és keresztszalagok épek. A laterális meniscuson alaki vagy jel eltérés nem látható. A medialis meniscus az ízület síkjából előboltosul, benne széles PD-n magas jelű sáv van, mely a meniscus felszínét nem éri el. A térdhajlatban medialisan egy 25 mm-es és néhány kisebb, a tibia medialis condylusától ventralisan egy 8 mm-es cysttosus jelmenetű képlet ábrázolódik (synovialis cysták). A környező lágyrészek épek. Vélemény: Arthrosis tibio-femoralisan túlsúllyal és femoro-patellarisan. Chondropathia tibio-femoralisan túlsúllyal (grade II/III) és kezdődő chondromalaciapatellae. Medialis meniscus, degeneráció. Cystosus elváltozások medialisan (synovalis cysták?) Értékelését előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagy Ferenc

Dr. Bogdán Aurél válasza térd MR eredmény témában

Az MR alapján előrehaladott porckopás, meszesedés van a térdízületében, mely nem egyenletes. Gyulladásra utaló jelek is ábrázolódnak és a szalagrendszer is érintett. Bár vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni, de a lelet alapján javasolt lenne egy ízületi tükrözés, mely pontosan felmérné a térd állapotát, illetve az észlelt elváltozásokat el is lehetne látni. A műtét arra is jó lenne, hogy felmérjék szükséges-e a közeljövőben térdprotézis beültetés, vagy nem. Keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.

Megválaszolva: 2016. március 15.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...
Bal csuklo porcsérülése
Kedves Doktor Nő, 6 héttel ezelőtt volt egy balesetem, bal csuklóm sérült meg. Voltam MR vizsgálaton, a lelet: -A TFCC -Palmer 1b osztályú elváltozás...
Csontfájdalom ízületi részen, egész...
Tisztelt doktornő! Édesapámnál hossszabb idő után került diagnosztizálásra magas vércukorszint (19). A látás már korábban megromlott, ott szemi erekben...
Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás