Túra, esés, nem múló csípőfájdalom

Tisztelt Bogdán doktor úr! Február 20-án túrázni mentem a Börzsönybe és már az elején elestem egyszer, melynek nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Retrospektíve azonban oka lehetett a túra során terhelésre progrediáló bal csípőízületi fájdalomnak, melyet 10-es skálán 6-ra értékelnék. Másnap az ügyeletes gyógyszertárban vettem NSAID tablettát és kenőcsöt. A fájdalom csillapodott. 4 nap után álltam le a tablettákkal (gastritist nem szeretnék) . A kenőcsöt egy hétig használtam. Sajnos a gyógyszeres kezelés abbahagyása után terhelésre újra erősödött a fájdalom. Ugyan nem olyan fokúra, mint amilyen iniciálisan volt, de a sántítás szükséges (4/10) . Álló helyzetben nincs fájdalom; lépésnél jelentkezik, 80-130°-os flektált, 15-30°-os abdukált és berotatios helyzetben; ma már besugárzott herébe, deréktájra. Contractura nincsen. Ízület felett a bőr nem dagadt, nem piros. 167 cm és 75 kg vagyok. Állás mellett alsó végtagjaim egy kicsit "lovagló" pózban "O" betűt zárnak közre, de angolkórom nincsen. Se varusom, se valgusom. Korábban nem volt ilyen panaszom. 5 éve dohányzom 20 szálat naponta. Nincs cukorbetegség, vérnyomás inkább alacsony. Műtétem nem volt. Gyógyszerérzékenység: Augmentin, allergia nem ismert, de anyukámnak és húgomnak van. Édesapám tavaly AMI-ban hunyt el. Anyai nagyapám tüdőcarcinomában. Érdemes-e ortopéd orvost felkeresnem, vagy kenegessem tovább, majd elmúlik? Pusztán egy negatív röntgen lelet végett nem szeretnék órákat veszíteni a magyar egészségügyben. Válaszát előre köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza csípő zúzódás után témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján csontsérülés kizárható, ezért nem tartom szükségesnek a röntgent. Úgy gondolom, hogy nem pihentette kellő ideig a sérült csípőtájékát. Általában 7-10 napot szoktunk javasolni pihentetésre, kíméletre, ilyenkor maximum a séta fér bele. A gyógyszert is jó lett volna legalább ennyi ideig szedni, de ha a gyomorpanaszok nem jelennek meg, akkor 2 hétig is szedhető. Szintén érdemes lett volna kenőcsöt is ennyi ideig használni. Nem késő még elkezdeni a pihentetést illetve a gyógyszeres kezelést megismételni. Ha 2 hét pihentetés után és a gyógyszerek szedése mellett továbbra is panaszos, akkor keressen fel egy baleseti sebészeti, vagy ortopéd szakrendelést, ahol inkább ultrahang, mintsem röntgen az első választandó vizsgálat. Még egy jó tanász, fürdésnél kerülje a 38 foknál melegebb víz használatát, mert elhúzódóvá teheti a gyógyulást.

Kérdés: 2016. február 29., 22:59 ;Megválaszolva: 2016. március 03., 21:55
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat
Lelet értelmezése
Deréktáji röntgen felvétel
Tisztelt Doktor úr, Doktor nő! 21 éves nő vagyok. Múlthét hétfő óta annyira fáj a derekam, hogy sem ülni, sem állni, sem sétálni nem jó....