Túra, esés, nem múló csípőfájdalom

Tisztelt Bogdán doktor úr! Február 20-án túrázni mentem a Börzsönybe és már az elején elestem egyszer, melynek nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Retrospektíve azonban oka lehetett a túra során terhelésre progrediáló bal csípőízületi fájdalomnak, melyet 10-es skálán 6-ra értékelnék. Másnap az ügyeletes gyógyszertárban vettem NSAID tablettát és kenőcsöt. A fájdalom csillapodott. 4 nap után álltam le a tablettákkal (gastritist nem szeretnék). A kenőcsöt egy hétig használtam. Sajnos a gyógyszeres kezelés abbahagyása után terhelésre újra erősödött a fájdalom. Ugyan nem olyan fokúra, mint, amilyen iniciálisan volt, de a sántítás szükséges (4/10). Álló helyzetben nincs fájdalom; lépésnél jelentkezik, 80-130°-os flektált, 15-30°-os abdukált és berotatios helyzetben; ma már besugárzott herébe, deréktájra. Contractura nincsen. Ízület felett a bőr nem dagadt, nem piros. 167 cm és 75 kg vagyok. Állás mellett alsó végtagjaim egy kicsit "lovagló" pózban "O" betűt zárnak közre, de angolkórom nincsen. Se varusom, se valgusom. Korábban nem volt ilyen panaszom. 5 éve dohányzom 20 szálat naponta. Nincs cukorbetegség, vérnyomás inkább alacsony. Műtétem nem volt. Gyógyszerérzékenység: Augmentin, allergia nem ismert, de anyukámnak és húgomnak van. Édesapám tavaly, AMI-ban hunyt el. Anyai nagyapám tüdőcarcinomában. Érdemes-e ortopéd orvost felkeresnem, vagy kenegessem tovább, majd elmúlik? Pusztán egy negatív röntgen lelet végett nem szeretnék órákat veszíteni a magyar egészségügyben. Válaszát előre köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza csípő zúzódás után témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján csontsérülés kizárható, ezért nem tartom szükségesnek a röntgent. Úgy gondolom, hogy nem pihentette kellő ideig a sérült csípőtájékát. Általában 7-10 napot szoktunk javasolni pihentetésre, kíméletre, ilyenkor maximum a séta fér bele. A gyógyszert is jó lett volna legalább ennyi ideig szedni, de ha a gyomorpanaszok nem jelennek meg, akkor 2 hétig is szedhető. Szintén érdemes lett volna kenőcsöt is ennyi ideig használni. Nem késő még elkezdeni a pihentetést illetve a gyógyszeres kezelést megismételni. Ha 2 hét pihentetés után és a gyógyszerek szedése mellett továbbra is panaszos, akkor keressen fel egy baleseti sebészeti, vagy ortopéd szakrendelést, ahol inkább ultrahang, mintsem röntgen az első választandó vizsgálat. Még egy jó tanász, fürdésnél kerülje a 38 foknál melegebb víz használatát, mert elhúzódóvá teheti a gyógyulást.

Megválaszolva: 2016. március 03.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...
Bal csuklo porcsérülése
Kedves Doktor Nő, 6 héttel ezelőtt volt egy balesetem, bal csuklóm sérült meg. Voltam MR vizsgálaton, a lelet: -A TFCC -Palmer 1b osztályú elváltozás...
Csontfájdalom ízületi részen, egész...
Tisztelt doktornő! Édesapámnál hossszabb idő után került diagnosztizálásra magas vércukorszint (19). A látás már korábban megromlott, ott szemi erekben...
Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás