Térdfájdalom Chondropathia CMF, CMT st. IV. femoropatellaris st. II. gen. ll. d.

Tisztelt Doktor Úr! Mindig egy kissé túlsúlyos voltam. Az utóbbi 12 év alatt 20kgt híztam. Most 92kg vagyok.és 162 cm magas. Fiatalon nagyon aktívan sportoltam később is úgy 54 éves koromig (akkor kb 72 kg voltam) még szívesen és sokat tornáztam, bicikliztem, táncoltam, gyalogoltam.aerobikoztam. hosszú szünet után kb 2 éve ismét elkezdtem gyalogolni tempósan, de a térdem nagyon fájt egy ponton belül. 2016.febr. 22.én atroszkópiát végeztek a jobb térdemen, amely során a medialis meniscus hátsó szarván roncsolt, degenerált szakadást, a medialis kompartementben III-IV. fokú, a tibialis peremen csontig terjedő hyalinhiányt, valamint femoropatellarisan II. fokú chondropathiát találtak. Fedett partialis meniscus resectiot és debridement végeztek. Az orvos a injekciót javasolt a térdizületbe a későbbiekben. A kérdésem: létezik e valamilyen porcpótlás, esetleg beültetés. Gyalogolni szabad e tréningként, vagy csak biciklizni? . Az eliptikus tréner is jó vagy csak a szobabicikli? Helyi kenőccsel vayg valami tablettával lehet e a porcot erősíteni.? Válaszát köszönöm tisztelettel Riczy Emilné

Dr. Bogdán Aurél válasza térdkopás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján sajnos jelentős porckopás van a térdében, amit pótolni már nem lehet. Ha gyógyszeres és injekciós kezelések mellett is jelentős panaszai lesznek, akkor gyakorlatilag csak a térdprotézis beültetés hozhat jelentős javulást. Addig is inkább az úszás és a kerékpározás a választandó mozgásforma, mert ezen aktivitások esetén éri a legkevesebb terhelés a térdet és még a testsúlyt sem kell cipelni. Porcerősítésre, az ízületi folyadék összetételének javítására tabletta, illetve injekció formájában van lehetőség. Erről konzultáljon kezelőorvosával. Illetve fontos lenne megpróbálkozni a testsúly csökkentésével, mert az lassítaná a további kopást, illetve később, a protézis beültetéskor hoozájárul a jobb eredményhez.

Megválaszolva: 2016. február 25.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...
Bal csuklo porcsérülése
Kedves Doktor Nő, 6 héttel ezelőtt volt egy balesetem, bal csuklóm sérült meg. Voltam MR vizsgálaton, a lelet: -A TFCC -Palmer 1b osztályú elváltozás...
Csontfájdalom ízületi részen, egész...
Tisztelt doktornő! Édesapámnál hossszabb idő után került diagnosztizálásra magas vércukorszint (19). A látás már korábban megromlott, ott szemi erekben...
Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás