Scheuermann-kór - Ajánlott és kerülendő sportok

Tisztelt Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok, akinél 13 éves korában Scheuerman-kórt diagnosztizáltak. A háti kyphosis (ha jól tudom ez a neve a "púposságnak") jelentős volt, az oldalirányú görbület kicsi, elhanyagolható mértékű. A diagnózis felállításakor 68 fok volt a görbület, ami ha jól emlékszem a végére 50 fok körülire csökkent. Bár ha lehajolok és nem figyelek a tartásomra, akkor ez is nagyobb fajta görbületnek látszik. Akkoriban fűzőt viseltem és mindennap gyógytornásztam. A testnevelés alól részlegesen, majf teljesen felmentve voltam. (A teljes felmentés abból adódott, hogy egy magasugrásnál valami a hátamban meghúzódott, és ez némi fájdalommal járt ami pár nap múlva teljesen elmúlt, de - úgy gondolom - óvatosságból az orvosom teljes felmentést kért.) Tudni kell rólam, hogy kényelmes gyerek voltam, nem szerettem mozogni, nem sportoltam. Mára ez megváltozott, veszítettem a súlyomból, itthoni keretek közt kisebb edzéseket végzek. Panasz mentes vagyok, háti fájdalmaim nincsenek. Néha sok ülés után enyhe, kellemetlen érzés van a hátamban, de ez nem fájdalom. A kérdésem arra irányul, hogy szeretnék futni és kondi terembe járni, vagy bármit edzeni. Ön mit javasol, milyen gyakorlatokat lehet és milyeneket tilos végezni? Futnom lehet-e? Ami mostanában megtetszett, az a Kettlebell nevű edzés, erről mi a véleménye? Úszni nem tudok. Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gábor

Dr. Bogdán Aurél válasza Scheuermann betegség után edzés témában

Vizsgálat nélkül és a röntgen felvételek nélkül nem tudok pontos választ adni. általánosságban elmondható, hogy a legjobb mozgás az Ön panaszára az úszás, a gerinctorna (bukfenc, homorítás, törzskörzés, törzshajlítás) . A futás sem tilos, de gyakran okozhat gerincpanaszt. A kondizás is csak a gerinc melletti izomzat megerősítése után javallott. A kettlebell-t is csak ezután ajánlanám. pontosabb válaszért keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.

Kérdés: 2016. január 09., 16:42; Megválaszolva: 2016. január 11., 22:23
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?
MRI lelet vélemény
Térd probléma
Tisztelt Hölgyem! Több, mint 3 hónapja ropog a bal térdem. Először csak kellemetlen volt, de később beszűkült a mozgásom és fáj a térdem....