Gerinc MRI értékelése

Tisztelt Doktornő, Tisztelt Doktor úr! 2001 (totál pajzsmirigy és jóindulatú daganatműtét9 után kezdődtek gerincproblémáim, amit a leletek jól visszatükröznek. Fájdalmaim annyira fokozódtak, hogy 2014. óta Durogesic 25 jmk/Ó tapaszt kell használnom. 2015.10.11.-én valami történt, és azóta folyamatosan romlik az állapotom. Mai állapot: utolsó csigolyáimtól kiindulva, bal oldalon végig, a hátsó csípő, comb hátsó-oldalsó részén lefelé a lábszáram külső részén át a külső bokámon keresztül az 5-4 kisujjig lesugározva lüktető, áramütés szerű nagyon erős fajdalmaim vannak, ami rengeteg, különböző fájdalomcsillapító szedésére sem múlik el.Két óra enyhülés után újra és újra felerősödik. Erős zsibbadás jelentkezik a kisujjamtól át a talpamon keresztül a külső lábszáramig. Most már nem tudok a bal lábamon az ujjaimra állni, a talp éléra és sarokra állva, két bottal próbálok menni, de a fájdalomtól ez nem sikerül. Állva étkezem, nem tudok a fürdőkádba belépni, WC-re üléskor fokozódik a zsibbadás és a fájdalom. Ma már a bal medence csontban és a bal szeméremcsontban is éreztem fájdalmat és zsibbadást. MRI lelet: "A lumbalis lordosis elsimult, caudalisan balra, cranialisan jobbra convex enyhe fokú scoliosis van. A csigolyák magassága megtartott. A L.IV.-V. csigolyák közötti intervertebralis rés beszükült, a zárólemezek egyenetlenek, ventralis rélszeken a zárólemezeken erosio látható, itt lényeges kontraszhalmozás nincs. A csigolyatesteken spondylosis jelei vannak, kisízületi arthrosis, ligamentum flavum hypertrophia jelentős. A L.IV. diccus bal oldali paramedian-foraminalis protrusioja látható, mely kb. 5 mm. A protrudált siscus a L.V. gyök recessusát is beszűkíti. A L.V. gyök kissé elmosódott kontúrú, compressio jelei nem zárható ki. Ebben a szintben a foramenek is szűkebbek, a periradicularis zsírterek még felismerhetők. A L.V.-S.I. szegmentumban a foramenek szintén jelentősen szűkebbek. Kifejezett canalis spinalis stenosis a L.II. discus szintjében látható, itt a durazsák komprimált, axiális metszetek a causa equina elemei nem különíthetők el. A stenosis oka az előboltosuló discus mellett a fent említett jelentős fokú kisizűleti arthrosis és flavum hypertrophia. A L.III. gyökök recessusa is szűkebb. Jelentős fokú canalis-stenosis a L.III. porckorong szintjében szintén megfigyelhető. ORVOSI vélemény: Spondylarthrosis lumbalis discopathia jeleivel. Jelentős fokú canalis-stenosis a L.II. discus szintjében durazsák compressio jeleivel. A L.IV.-V., L.V.-S.I. intervertebralis foramenekben mindkét oldalon kifejezett szűkület van, a periventricularis zsírterek még felismerhetőek. A L.V. gyök a bal oldali recessusbeli compressioja nem zárható ki. Ambuláns idegsebészeti kezelés: Fentanyl tapasz mellé 3X300 mg Gordius, Aflamin 2X100 mg, 3X1 Rubophen és 1X60mg Cymbalta? terápia bevezetése. A panaszok függvényében controll." Megjegyzés: Fájdalmaimra napi 12-14 db fájdalomcsillapítót szedek: Aflamin por, Rubophen, és Ketodex.Cymbalta és a fentanyl összhatása nagyon rossz közérzetet váltott ki, így azt nem szedem. Fentebb jeleztem az egyre fokozódó állapotromlásomat. Szeretnék választ kapni, mennyire helytálló az ambuláns kezelés. Műtéti megoldás javíthat e, ha igen, mi a kockázata, mik az előnyei, hátrányai? Nagyon várom válaszukat és előre is köszönöm segítségüket. Tisztelettel: PMaria

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza gerincműtét, gerinc, MRI témában

Kedves Kérdező!

Interneten nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni ha egy műtétet elvégzünk vagy nem. A leletei szerint az ön gerincében több olyan dolog is van, ami okozhat erős lesugárzó fájdalmakat, és ezek közül némelyik kezelhető műtéttel, mások pedig nem. Nyilván emiatt nem sietnek megoperálni a sebészek az ön gerincét. Kérdésére válaszul azt lehet mondani, hogy igen, javíthat a műtét az ön állapotán, de nem biztos, hogy panaszmentes lesz. Sajnos az is lehet, hogy nem fognak változni a panaszai. Természetesen az is lehetséges, hogy nagyon jó eredményt ad a műtét. Minden műtét kockázatai között szerepel a sikertelenség, különféle szövődmények, fertőzések, a szervezet nagy megterheléséből adódó egyéb szövődmények a műtét specifikus lehetőségekről nem is beszélve. Ezekről konkrétumokat az önt esetlegesen operáló orvos, amikor eldönti, hogy pontosan milyen beavatkozást fog végezni, részletesen fel tudja önt világosítani. A gerincműtétek javallata nehéz és kényes kérdés. Javaslom, hogy keressen fel gerincsebészt és próbálja személyesen megkérdezni őt. Egyébként a hónapokig tartó tűrhetetlen fájdalmak is javallatát képezhetik gerincműtétnek.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. november 17., 18:48; Megválaszolva: 2015. november 23., 21:57
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Flabélos vagy speedfitness
T. Doktor úr/hölgy! Gerinc műtét után (cysta eltávolitás az ágyéki szakaszon) lehet-e flabélos gépen, vagy speedfitness gépen edzeni az izmok...
Mégis megműtöttek
2011-jún.19-én volt ismét, 5 ször L.V.LIV.S.I.műtétem mely mind két oldal feltárásával sérvet ill tágítást végeztek. Most úgy érzem hogy...
Matrac kiválasztása
2 évvel ezelőtt összeroppant a 12-es csigolyám, igy most 9 csavar és 4 lemez van a hátamban. Ki kell cserélnem az ágyam. Azt szeretném megkérdezni...
Gerincfájdalom
Tisztelt Doktornő 2009 07 08-án stabilizációs gerinc műtéten estem át LIII-SI lett rögzítve plusz csatorna szűkület 2 hónap múlva újra elkezdett...
Gerinc mütét után
Jó napot.Édesapámat egy hete mütötték mert megsérült a 12-es csigójája, a mütét jól sikerült ha minden igaz, s most még egy müanyag külső...