Térd és femur elváltozások

Tisztelet Doktor Ú! Az elmúlt napokban nagyon megijedtem egy régi orvosi leletem kapcsán. Többször fordult már elő a bal térdem sérülése Gyerekkoromban a femur vondylus héj-szerű lényeges disloc nélküli osteochondralis törése. Azóta a térdem mindig is érzékeny volt a hirtelen komoly mozgásokra gyakran elég volt egy rossz lépés a fájdalom megjelenéséhez. 2013. –ban kerékpározás közben, egy esést követően, több hétig tartó igen komoly fájdalom lépett fel, terhelni nehezen tudtam sántikáltam. Felkerestem a háziorvosom aki húzta az időt. Krémekkel kentem a lábam majd traumatológiára küldött. Ahol RTG csináltak a bal térdizületi rés medialisan szűkebb, az izületi peremek és eminentiak kihegyezettek. A femur distalis metaphisealis határán a medialis corticalis alatt kb. 25x10 mm –es körülírt screloticus terület látszik. Vélemény Gon arthrosis l.s.. A körülírt sclerosis benignumnak tűnik. És most itt akadtam fönt a leletben azt írták, hogy ha a fájdalmaim nem szűnnek meg keressek fel ortopédus szakorvost. A fájdalom akkor egy két héten belül eltűnt és ismét normálsian tudtam használni a térdem. Ezért nem is mentem utána A kérdésem most az hogy a combcsonton ez a sclerotikus terület mi lehet? Kell e ezzel mélyrehatóbban foglakoznom. Igaz azóta eltelt 2 év fájdalmaim nincsenek, de annyi mindent olvasa az ember az interenten. Lehet ez akár csontrák? Vagy csak meszesedés? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdsérülés után témában

Vizsgálat nélkül, illetve a leletek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A röntgen kép kevésbé informatív, mert csak egy nézetből ábrázolja a térdet. Szükséges lett volna egy másik irányú felvételt is látni. Ezen kép illetve a leírása alapján kezdődő porckárosodása van, illetve a scleroticus rész korábbi, csontot ért sérülés következménye. Kicsi az esélye, hogy daganatról legyen szó, de érdemes 1-2 évente elmenni ortopédushoz kontroll röntgent készíttetni, hogy követni lehessen a porc pusztulásának mértékét, illetve az elváltozás állapotát. Addig is javasolt porcerősítők szedése, úszás, kerékpározás.

Kérdés: 2015. augusztus 06., 12:31; Megválaszolva: 2015. augusztus 08., 15:48
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokasérülés: Mit jelent?
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok