porcsérülés

Tisztelt Doktor Úr! Még 2011 októberében egy futballmérkőzésen egy rácsúszás következtében a jobb lábam letapadt, és a térdem egy nagyot roppant. Pár hét kihagyás után kiderült, hogy terhelésre igen nagy fájdalmat érzek a térdemben, ezért ortopéd szakorvost kerestem fel a problémámmal. Végül az arthroscopia (2012 tavasza) lágyrész sérülést nem igazolt, medialis II. fokú chondropathiat talált. A műtét után synotabs-ot ajánlották, mint porcvédő készítményt, de így is körülbelül fél évre a műtétre rá újból megsérültem (ekkor is egy roppanást éreztem egy hirtelen forduláskor, de ezt jóval kisebbnek éreztem mint az elsőt) . A sérülés után pár héttel arra lettem figyelmes, hogy a térdem hajlításkor erősen ropogó hangot ad ki. Ezután ismét szakorvost kerestem fel, aki a következőt állapította meg: "Panasza a patella retinaculum hegesedésének tartható." A doktor műtétet nem ajánlott, mert fájdalmat nem érzek a sima mindennapi életben a térd mozgatásánál. A szakorvos egyébként más porcvédőt is ajánlott (Hyaluron Direkt) . 2013 végén azonban kiderült, hogy terhelésre (focizás) a hirtelen mozdulatokat nem viseli jól a térdem (gondolok itt a hirtelen megfordulásokra például) . Ilyenkor előfordul, hogy kisebb roppanást érzek, de ez viszont rövid ideig fájdalommal is jár, kicsit olyan mintha letapadna a lábam és a térdem fordulna tovább. Ezek után készült a közelmúltban MR felvétel a jobb térdemről, ami a következőt tartalmazza: "A térdizületben kp mennyiségű folyadék van, mely nagyobbrészt retropatellarisan helyezkedik el. Az elülső keresztszalag gracilis. A medialis meniscus elülső szarva is az átlagosnál keskenyebb, az egyéb meniscusok magassága és a porcborítások - beleértve a patellát is - megtartottak, a csontokban ödéma nincs. A térdhajlatban és a térdizületben egyéb kóros jelmenet nem ábrázolódott. A folyadék a térdizületben patella porckárosodás indirekt jelei." A kérdésem az lenne, hogy egy újabb arthroscopia jelen helyzetben, milyen eredményekkel járhatna? Gondolok itt arra, hogy a folyamatos crepitatio (ami mint írtam nem jár fájdalommal, viszont a hangja zavaró) esetleg elmúlthat-e? A terhelésre jelentkező nagyobb roppanás kiküszöbölhető-e? Azaz lehet-e esély arra, hogy még sportolhatok normálisan vele. Valamint műtét hiányában, vagy műtét után doktor úr milyen porcvédő szert ajánl? Természetesen megfelelő rehabilitáció mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza porckárosodás témában

Pontos válaszhoz elengedhetetlen lenne a vizsgálat. Leírása alapján mindenképpen javasolt az ízületi tükrözés megismétlése, mely során pontos képet lehet kapni a porcok állapotáról, valószínűleg ki is kell takarítani az ízületet (a részlegesen levált, felrostozódott porcrészleteket és a bomlástermékekkel teli ízületi folyadékot el kell távolítani) . Ezek után várható a crepitatio mérséklődése, esetleges elmúlása. Műtét után továbbra is javasolt a porcvédő készítmények alkalmazása. Ha enyhe, vagy mérsékelt a porckárosodás, akkor szájon át szedhető készítmények is elegek (Én elsősorban az egy hatóanyagú szerek adását tartom hatékonynak, mert ezekben vannak kellően magas koncentrációban a porc alkotó elemei) , ha előre haladott károsodás van, akkor a hyaluronsavas injekciók adásától lehet javulást várni.

Kérdés: 2015. július 28., 20:06; Megválaszolva: 2015. július 30., 22:31
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?
Boka-, combcsont- és...