CT lelet eredménye

Tisztelt Doktornő! Deréktáji, bal oldali lábba kisugárzó fájdalom miatt CT vizsgálatra küldtek, ahol az alábbi leletet kaptam: Lumbalis gerinc CT vizsgálata: Spondylosis jelei. A S.I. csigolya lumbalisalodott. Az S.I. csigolya felső zárólemeze mentén dorsalisan Schmorl herniák láthatók. Az L.IV. discus körkörös protusiot mutat a gerinccsatornát és a forameneket kissé szűkíti. Az L.IV. discus körkörösen megnyúlt, rajta széles alapú bal túlsúlyú medialis hernia véleményezhető, mely kp. fokú stenosist okoz. Vélemény: Spondylosis, protusio disci L.IV, Stenosis canalis spinalis et hernia disci L.V., Lumbalisalódott S.I. csigolya, Schmorl herniák. Egy korábbi rtg felvételen megállapították, hogy a csípőm jobb oldala magasabban van 1, 5 cm-el, mint a bal. Segítséget szeretnék kérni a lelet értelmezéséhez, illetve abban, hogy milyen irányba induljak el az állapotom javítása érdekében. Jelenleg a gerincem deréktájon elég merev, a lábba sugárzó fájdalom csökkent, viszont néha zsibbadást érzek a bal lábamban és járás közben a merevség, illetve a fájdalom miatt nem lépek úgy, mint a jobb lábammal. Torna után viszont úgy érzem, hogy növekszik a mozgástartomány és a fájdalom is csökken. Szükséges lemondanom azokról a sportokról, amiket űzök (falmászás, futás és trx edzések)? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel, Adrienn

Dr. Puskás Réka válasza porckorongsérv témában

Kedves Kérdező!

CT lelete alapján önnek az utolsó ágyéki csigolya alatti porckorongján középvonali porckorongsérve van, mely a bal oldalon a gerinccsatornát szűkíti. Ezen kívül a felette levő porckorong is ellapult, ez is szűkíti a gerinccsatornát és oldal felé az idegkilépés helyeit is.

Az első keresztcsonti csigolyája nem nőtt hozzá a keresztcsonthoz, ezért eggyel több ágyéki csigolyája van a megszokottnál.

A bal alsó végtagi fájdalmat és a derékfájást valószínűleg a porckorong betegségek okozzák.

Gyógytornáznia kell, sokat és lehetőleg egyéni foglalkozásokon elsajátított gyakorlatokat. Fontos a későbbiekre nézve a testtartáskontroll megtanulása. A futásról egyelőre le kell mondania, a többi sportról, ha tökéletes technikával csinálja, és nem nagyon sokat, és nem okoznak panaszokat, akkor nem.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. november 27., 12:34; Megválaszolva: 2014. december 05., 13:52
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gerincproblémák, porckorongsérv
Kedves Doktornő! Már hónapok óta szenvedek a fájdalomtól, amely a lábamban és a kezeimben van egész nap. Azt a tortúrát, amin keresztülmentem...
Mit mutat ez a nyaki gerinc MR?
Tisztelt Doktor nő! Szeretném ha segítene nekem az Mr eredményem megmagyarázásával kapcsolatban.Ugyan is fontos lenne mert szakács vagyok és sajnos...
Gerincsérvvel lehet futni?
Pár hónapja készült a háti gerincemről egy MR, ami a 10, 11-es csigolyánál gerincsérvet mutatott, az 5-ös és 9-esnél előboltosulást. Évekig...
Műtét vagy ne?
32tavasszal meg állapították hogy 3 gerincsérvem van! Egymás alatt vagy felett, attól függ honnan nézzük! CT-n! Asszem! Viszont már lassan 2hete...
Gerincsérv műtét utáni panaszok
Férjemet június közepén műtötték gerincsérvre. Kettőt távolítottak el, az egyik még egyben volt, a másik már kifakadt. Ezen kívül azt mondta az...