szakmai vélemény kérése - térdizületi probléma

Tisztelt doktornő/doktor úr a mellékelt kórlap alapján kérném a szakmai véleményét. A kórlap a 22 éves barátnőmé. A felírt gyógytorna sajnos nem segített, áprilisban megyünk vissza orvoshoz. Kilátásba helyezték a műtétet is. A kérdésem az lenne, hogy ha műtétre kerül a sor, mennyi idő a lábadozás, mennyire komoly a műtét, milyen eséllyel gyógyul meg véglegesen, ill. mit kell tudni a műtétről? A probléma sajnos mindkét térdet érinti. Továbbá érdekelne, hogy ha elhalasztjuk a műtétet, milyen egyéb következményei/szövődményei lehetnek. Épp pályakezdés előtt áll, ezért nem könnyű a döntés. Természetesen az egészsége fontosabb. Nem tudom, fontos-e, de a csípője is szokott néha ropogni, "ugrálni", ill. általában véve a csontjai is ropogósak. Ha jól tudom, a felmenői között volt izületi beteg. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Attila

Dr. Bogdán Aurél válasza térdízület témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentáció teljes ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása és az elküldött ambuláns lap alapján a barátnőjének a térdkalács ízfelszíni porca károsodott. A porcerősítő, amit szedett megfelelő, de célszerű lenne legalább 2x3 hónapig szednie, hogy jelentős hatása legyen. A gyógytornát nem igazán értem a kezelés elején. Általában, ha szükséges akkor a műtét után szoktuk alkalmazni. Én úgy gondolom a leírtak alapján, hogy célszerű lenne fél év porcerősítő szedése után visszatérni a műtét lehetőségére. Ha ennyi idő alatt panaszai jelentősen csökkennek, akkor tolható a műtét ideje és évente, ha viszont nem javulnak, vagy esetleg fokozódnak a térdízület panaszai, akkor célszerű elvégeztetni az ízületi tükrözést.

Kérdés: 2013. március 14., 19:04; Megválaszolva: 2013. március 19., 13:51
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Tornázhatom-e tovább?
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném, ha a térdizületi uh vizsgálatom alapján véleményt alkotna, hogy folytathatom e a sportolást, amit kb. 20 éve...
Megnyúlt oldaszalagok
Tisztelt Doktor Úr! Az előző panaszommal megbékélve (Genu Varum) , írom ezt a kérdést. Az előző problémám mármint a sípcsonti fájdalom része...
Porckopás és kocogás
Kezdődő porckopásom van, ami még nem fájdalmas de már ropog, kattog a térdem. Hetente egyszer kétszer kocogni járok. Azt vettem észre hogy kocogás...
Kopás okozta térdízületi gyulladás
Kedves Doktor Asszony/Úr! Gyermekkorom óta guggoláskor mindig is recsegett mindkét térdem, de ez soha nem járt fájdalommal. 52 éves családanya...
térdizület, térdszalag
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 28 éves nő vagyok. Diákkoromban is arányosan túlsúlyos voltam, jelenleg is 167 cm magasságomhoz 100 kg vagyok. A...