Kopás okozta térdízületi gyulladás

Kedves Doktor Asszony/Úr! Gyermekkorom óta guggoláskor mindig is recsegett mindkét térdem, de ez soha nem járt fájdalommal. 52 éves családanya vagyok, irodai munkát végzek. Egy éve menstruáltam utoljára. Most először életemben fájdalmasan begyulladt, feldagadt a jobb térdem. Másfél hét otthon fekvés, jegelés, gyulladáscsökkentés után most újra dolgozom, bár a duzzanat és az érzékenység csak kissé csökkent. Kórisme (röntgen):Jobb oldalon az eminentiak kihegyezettek. Mindkét oldalon a patella ízfelszín peremén pici csontos felrakódás látható. Az ízületi rés megtartott. Ejm. A reumatológus a fizikoterápián és porcerősítő tablettakúrán kívül más gyógymódot nem javasolt. Hallottam injekciókúrákról, illetve gyógyszeres kezelésről, ezek az én esetemben szóba jöhetnek-e? Érdemes-e az injekciókúra fertőzésveszélyét vállalnom? Ha igen, melyik injekció ill. gyógyszer jöhet szóba? Válaszát előre is köszönöm! Zizi108

Dr. Puskás Réka válasza térdízület témában

Kedves Kérdező!

Leírás alapján valószínűleg van porckopása, amit a valóban porcpótló gyógyszerekkel lehet kezelni. Az ízület begyulladása azonban ebben az életkorban magától nem szokott bekövetkezni. A gyulladás oka lehet trauma, esetleg régebbi belső térdsérülés, vagy számos belgyógyászati ok, gócbetegség, szóval elég sok minden.

Az ízület gyulladását lehet injekciósan kezelni, de tudni kell előtte azt, hogy mi okozta. Az ízületi porckopásra is lehet az ízületbe injekciókat adni, de ehhez is szükséges tudni, hogy nincs más oka a gyulladásnak.

Véleményem szerint ha még gyulladt a térde, és nem készült még laborvizsgálat sem, akkor nincs értelme bevállalnia a fertőzésveszélyt, inkább vizsgálni kéne, hogy mi baja, leszívni a térdből a folyadékgyülemet és megvizsgálni laborban, szóval a kivizsgálást meg kell ejteni. Azt, hogy végül melyik injekciót érdemes használni, nem tudom megmondani, de ha porcpótló injekciókra kerül a sor, akkor nyugodtan fogadja el azt, amit az orvosa tanácsol, mert a modern porcpótló injekciók közül eddigi tapasztalataim szerint mindegyik hatékony - ha jól választjuk meg a beadás idejét. Gyógyszerként a most szedett Béres Porcerő napi 2x1 adagban megfelel. A gyulladt térdízületet pedig jegelje, és ha fáj, szedjen gyulladáscsökkentőt is.

Üdvözlettel,

Puskás Réka, reumatológus

Kérdés: 2013. március 04., 10:57; Megválaszolva: 2013. március 08., 13:28
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Tornázhatom-e tovább?
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném, ha a térdizületi uh vizsgálatom alapján véleményt alkotna, hogy folytathatom e a sportolást, amit kb. 20 éve...
Megnyúlt oldaszalagok
Tisztelt Doktor Úr! Az előző panaszommal megbékélve (Genu Varum) , írom ezt a kérdést. Az előző problémám mármint a sípcsonti fájdalom része...
Porckopás és kocogás
Kezdődő porckopásom van, ami még nem fájdalmas de már ropog, kattog a térdem. Hetente egyszer kétszer kocogni járok. Azt vettem észre hogy kocogás...
szakmai vélemény kérése...
Tisztelt doktornő/doktor úr a mellékelt kórlap alapján kérném a szakmai véleményét. A kórlap a 22 éves barátnőmé. A felírt gyógytorna sajnos...
térdizület, térdszalag
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 28 éves nő vagyok. Diákkoromban is arányosan túlsúlyos voltam, jelenleg is 167 cm magasságomhoz 100 kg vagyok. A...