hátgörcs, karzsibbadás

Tisztelt Doktor Nő! Kb húsz évvel ezelőtt sport közben gerinctájon rúgtak. Azóta enyhe feszülést illetve bizonyos mozdulatoknál szúró érzést érzek a nyak alatt, valahol a lapockám között, valamint évente 3-4 alkalommal heveny hátgörcsöt kapok (gerinc mellett végig bal oldalt) , elszorul a tüdőm, és mozdulni sem tudok 15-30 percig. Kb 3 hét alatt válok tünetmentessé. Tavaly nyáron is elkapott, de nem múlt el, hanem rosszabbodott, átterjedt a jobb oldalamra. Elmentem orvoshoz, azt mondta, hogy el van tekeredve a gerincem, és ez biztos a számítógépes munka miatt van (hiába említettem a sérülést, és hogy csak 3 éve végzek ülő munkát) . Elküldött kezelésekre (masszázs, gyógytorna, fizioterápia) . A második kezeléssorozat közepén éreztem, hogy kiegyenesedtem újra. Kb 3 hétig voltam tünetmentes, aztán megint begörcsöltem, de most jobb oldalon, attól a ponttól fel a nyakig, és a vállamig, sőt pár nap múlva zsibbadni kezdett a karom bizonyos testhelyzetekben, ez a munkavégzésben is akadályoz. Visszamentem, felírt görcsoldót és gyulladáscsökkentőt, valamint újabb kezeléssorozatot javasolt. Röntgenre most sem küldött. Megint megemlítettem a régi sérülést, de azt mondta, hogy biztos nem attól, de talán lehet, hogy el van mozdulva az egyik csigolyám, ám ezen ő nem tud segíteni, menjek csontkovácshoz. Mit tegyek, gyógyszer + kezelés, vagy csontkovács, esetleg másik szakvélemény? Várom válaszát, köszönöm:

Dr. Puskás Réka válasza hát fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Véleményem szerint további diagnosztikára van szükség, azaz most már szükség lenne gerinc röntgen felvételre legalább, a nyaki és a háti gerincről. A röntgen és az Ön állapota alapján esetleg még további vizsgálatokra is szükség lehet. Vizsgálati leletei alapján megállapítható lesz, hogy mi okozza visszatérő panaszait.

Emellett azt gondolom, hogy a "csontkovács" - amennyiben nincs csontsérülése és minden stabil a gerincén valószínűleg lendítene a gyógyulás sebességén. Csontkovácsot, ha keres, lehetőleg orvos vagy gyógytornász manuálterapeutát keressen, mert ők képzettebbek mint a népi gyógyászok és felismerhetik, ha veszélyes a kezelés.

Gyógyszerét addig is szedje, kezeléseire is járjon, mert aktuálisan a panaszokon ezek is segíthetnek. A bajok oki kezelését azonban a gyógyszerek és kezelések nem jelentik, erre lesz a manuálterápia, esetleg az ezt követő gyógytorna alkalmas.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2013. január 11., 13:51 ;Megválaszolva: 2013. január 17., 16:55
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat
Lelet értelmezése
Deréktáji röntgen felvétel
Tisztelt Doktor úr, Doktor nő! 21 éves nő vagyok. Múlthét hétfő óta annyira fáj a derekam, hogy sem ülni, sem állni, sem sétálni nem jó....