chondroma?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert jelenleg borzasztóan meg vagyok ijedve. Tudniillik nekem habituális ficamom van a jobb térdemen (érdekes, hogy a ballal semmi problémám nincs) , rizikófaktornak persze genu valgam is van. Ehhez adódik még hozzá az, hogy a térdkalácsom felszíne is laposabb az átlagosnál, így igencsak kicsúszik oldalra. Mivel több ficamom is volt már (az utolsó komoly- értem ezalatt azt, amit kórházban tettek helyre -16 éves koromban, tehát 5 évvel ezelőtt) , és tavaly nyáron egy spontán ízületi zár alakult ki. Az orvosok MRI és rtg. felvétel után a lat. meniscus kosárfülszakadására gondoltak. Így augusztus elején arthroscopos műtétet hajtottak végre rajtam. Azonban ez feltárta, hogy a meniscusomnak semmi baja nem volt, ellenben egy chondrosus szabad test (2X1, 5X1 cm-es) "keringett" az ízületi résemben, a műtét idején éppen a jobb femurcondylusomnál volt. A műtét jól sikerült, hamar felépültem belőle, nem volt semmilyen panaszom. Egészen mostanáig! Ma szintén spontán elkezdtem azt érezni lépésnél, mintha azon a helyen megint lenne >>valami<<, ahol az előző képlet is ízületi zárat okozott. Nagyon kellemetlen érzés! Ha az ujjaimat belehelyezem a patellám laterális oldalán található mélyedésbe, és kinyújtom, majd behajlítom a térdemet, érzem is a kattogást (ami a másik térdemnél nem található meg) . A műtét óta nem volt súlyos ficamom, talán egy-kétszer volt olyan érzésem, hogy a patellám oldalra akar csúszni, de a testem gyorsan korrigált a testhelyzetemen, így nem történt meg a baj. Ezért nem értem, mi lehet ez a sajnos nagyon ismerős érzés! Anno 2 ortopédus 2 különböző véleményt alkotott, az egyik szerint a térdsérüléseim miatt, a patellámból levált darabra rakódott rá a porcréteg, a másik doktornő egy levált chondromára gyanakodott. Ön szerint mi a legvalószínűbb megoldás? Január 21.-re már egyeztettem MR időpontot, amivel utána tovább tudok menni az ortopédiára, de addig is hálás lennék, ha segítene a szakvéleményével!

Dr. Bogdán Aurél válasza térd probléma témában

Vizsgálat nélkül és a korábbi leletek és dokumentáció ismerete nélkül pontos választ nem tudok adni. Elmondása alapján azzal az ortopédussal értek egyet, aki a patellából levált darabra gondol. A chondroma, amit a doktornő mondott az egy jóindulatú porc eredetű tumor. Ezt szövettani vizsgálattal lehet igazolni, tehát a ki vett szabad testet el kellett volna küldeni patológiára szövettani vizsgálat céljából. A porc eredetű daganatokra nem jellemző, hogy ízületi szabad testet hozzanak létre. Én azt javaslom, hogy ha elkészül az MR és ismét ízületi szabadtestet ír le, nem pedig meniscus sérülést, vagy porcleválást, akkor a mindenképpen indokolt ízületi tükrözés során eltávolított anyagot el kell küldeni szövettanra, és ez tudja kizárni a jóindulatú daganatot, illetve megerősíteni, hogy a szabadtest milyen eredetű, honnan vált le.

Kérdés: 2013. január 10., 21:33 ;Megválaszolva: 2013. január 14., 21:50
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdfájdalom
Üdv, Gyakran érzek fájdalmat a bal térdemben, olykor olyan mintha becsípődne (sétálás közben 1mp erejéig) gyakran pedig elgyengül a térdem...
Mi lehet a baj? Fájó térdek
Tisztelt Doktor úr! A bal térdemben már elég rég óta, lassan egy fél éve feszülést érzek, ez akkor a legrosszabb mikor ülök vagy fekszem. Nem...
Hialuronsavas térdinjekció
Tisztelt doktor nő/úr, Közel 10 évig triatlonoztam, aminek egy keresztszalag szakadás vetett véget. A szalagplasztikát követően további 4...
Mi a baj a térdeimmel? Milyen...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20 éves lány vagyok, 6 éve időnként mindkét térdem fáj. Kalapácsvető voltam fél évig, utána kezdődtek a fájdalmak...
Ficam utáni problémák
Tavaly 2013 szeptemberében egy térdficamom volt.Sajnos a munkahelyen szükség volt rám és így muszáj volt bemennem.Ez miatt nem tudtam pihentetni és 3...