Köszvényes roham után létrejöhet-e maradandó károsodás az izületben?

A legutóbbi, immár második köszvényes rohamom után két hónappal még mindig enyhe fájdalmat érzek a lábam öregujjának ízületében, amikor ráállok vagy csak egyszerűen behajlítom. Előfordulhat, hogy visszafordíthatatlan, kóros fizikai, mechanikai változás következett be az ízület struktúrájában? Van-e rá esély, hogy megváltozik ez a krónikus állapot? Mi lenne a megfelelő egészségmagatartás ebben a helyzetben? Szakértő válaszát előre köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza köszvény témában

A köszvény egy elég makacs betegség. Gyógyítani igen nehéz, de a megfelelő gyógyszerek szedése és a diéta megtartása mellett tartós tünetmentesség is elérhető. Strukturális károsodás jellemzi a betegséget, de az ízületek károsodása, húgysavkristály lerakódása az hosszabb folyamat akár évtizedek is eltelhetnek addig, míg kialakul, így úgy gondolom a második roham után még nincs erről szó. Fontosa vér húgysavszintjének normál tartományban tartása a gyógyszerekkel és a diétával és akkor jelentősen kitolható, vagy akár ki is kerülhető az ízületi elváltozások és a panaszok tartóssá válása.

Kérdés: 2012. szeptember 24., 21:10; Megválaszolva: 2012. szeptember 25., 21:48
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)