• Köszvény roham

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, a panaszaim 9 napja kezdődtek, amikor este lefekvés előtt éreztem, hogy kezd fájni a jobb lábfejem a nagylábújjamnál. Reggelre bedagadt az egész lábfejem és annyira fájt a nagylábujjamnál a bütyöknél, hogy hozzá sem lehetett érni. Első próbálkozásom traumatológián volt, ahol röntgen alapján megállapították, hogy törés, repedés nem látszik, csak annyit látnak, hogy gyulladt. Még aznap felkerestem a háziorvosomat, aki köszvényre gyanakodott, mivel az egy évvel ezelőtti vérképemnél magasabb volt a húgysavszint. Colchicum nevű gyógyszert írt fel, amelyet cataflammal együtt kezdtem el szedni. Egy nap elteltével éreztem javulást, majd a 20 darab tabletta beszedése után kb egy 80% javulást érzékeltem( ez 4 nap elteltével). Sajnos a héten vagyis 2 nappal a gyógyszer beszedése után újra elkezdett fájni ugyanott és mára visszadagadt a lábam is és mondhatni, hogy teljesen visszakerültem a kezdeti állapotba( nem tudok ráállni a lábamra és erős fájdalom a nagylábujjnál lévő bütyök és talp részen. Az étrendemen egy hete változtattam, alkoholt nem fogyasztok. Lehetséges, hogy egy újabb köszvényes rohamom van ilyen rövid idő belül vagy más lehet a baj? Amikor éreztem a javulást a lábamon, akkor közepes fizikai munkát végeztem-lehetséges, hogy túl korai volt és megerőltettem idő előtt? Most újra szedem a cataflamot, de tanácstalan vagyok-reumatológiai vizsgálatra még egy hónapot kell várnom.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a köszvény témában

        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet egyértelmű diagnózist mondani, de a leírtak alapján valószínű, hogy a panaszát köszvény okozza. A colchicum orvosi javaslatra ismét szedhető, ha most enyhébb a panasza, akkor indometacin tartalmú gyógyszer is elég lehet. A panasz elmúlásával viszont húgysavcsökkentő gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet. A Cataflam nem a legmegfelelőbb szer a köszvényes fájdalom csökkentésére. Javaslom, hogy keresse fel kezelőorvosát, háziorvosát, hogy a szükséges gyógyszeres terápiát felírja.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2018. január 18., 07:57; Megválaszolva: 2018. január 21., 16:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.