Ágyéki gerinc vizsgálat

Fizikai munkánál, reggeli felkelést követően gyakran fáj a derekam főleg a gerinc bal oldalánál. Már másodszor becsípődtem oly mértékben, hogy járni sem tudta. Magán klinikán készítettem MR vizsgálatot, kérem szíveskedjenek segíteni az értelmezésben. Az ágyéki csigolyák magassága, az i.v rések és a gerinc íve lényegében megtartott. Az L.IV és L.V porckorongok víztartalma csökkent, az L.IV porckorong jobb oldalán mediálisan a résből dorzülisan, a T2 méréseken kissé magasabb jelmenettel 2, 5 mm szélességben élőboltosul. A gyöki kilépések szabadok, a gerinccsatorna tágassága szabályos. Az L.IV csigolya testében egy kb. 12mm-s hemangióma van. A kisízületekben a jelzett magasságokban arthrosisos jelek vannak. Kell-e szakorvoshoz fordulnom? Mért a baloldalam fáj, hol a leletben a jobb oldal van említve? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza gerinc MR témában

Tisztelt Érdeklődő!

Ha kifizetett igen sok pénzt egy magánklinikán az MR vizsgálatért, miért nem interpetálják Önnek? Mert akkor kiderülne, hogy teljesen fölösleges volt az MR?

Nos, a leletén az ágyéki porckorongok életkorral az járó eltéréseit írták le. Az egyik porckorong lágyabb zselészerű belseje jobb oldalon kissé kitüremkedik a porckorong keményebb gyűrűjéből. Ezt nevezhetnénk sérvnek is, de mivel nem nyomja az idegszálak gyökeit és a gerinccsatormát sem, nem nevezzük sérvek. A IV-es csigolyában egy jóindulatú érgomoly látható (heamangioma) . A csigolyák szabad mozgását lehetővé tevő kisízületeken meszes lerakódások láthatóak.

Mint ahogy Ön is írta, az MR leletnek nincs jelentősége a panaszai szempontjából. Az, hogy mi okozza a fájdalmát, egy jól képzett háziorvos, neurológus vagy rheumatológus pontosan meg tudja állapítani MR és CT nélkül, ezeket csak idegsebészeti műtét esetében kell elvégeztetni. Statisztikailag igen nagyszámú vizsgálat bizonyítja, hogy

porckorongbetegség esetében a CT és MR leletek és a beteg panaszai/tünetei között nincs összefüggés. Gyakran van a betegnek porckorongsérve, de nagyon ritkán fáj, és még gyakrabban az állandó, gyógyszerre nem csökkenő derék -és lábfájás mögött a CT és MR nem ír le semmit.

Az MR lelet miatt természetesen ne forduljon szakorvoshoz. De ha nagyon fáj, és a pihenés nem csökkenti, vagy már több doboz fájdalomcsillapítót is beszedett egyhuzamban, akkor forduljon háziorvosához, vagy neurológiai, rheumatológiai magánrendelésre!

Panaszmentességet kívánok!

Kérdés: 2012. szeptember 06., 17:25; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 16:28
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szeretném ha el mondaná mire...
A lumbalislordosis íve megtartott.Az L.V.csigolya1mm-dorsal felé mozdult. A csigolya testek magassága megtartott.A peremeken caudal felé fokozódó...
Lelet értékelés
Kedves Dr NŐ! Hátránya végetkeszült 2 oldali gerinc röntgen.A következő van a leleten,kérem értelmezze! A hátizsákos kb 10 fokos balra convex...
Derék felőli fájdalom
Jó napot az mrvizsgálaton ezt a diagnogist kaptam. Klinikum/kérdés: Az anamnézisben jobb oldalra sugárzó derék fájdalom szerepel. Az ágyéki...
MR vizsgálat után mi a teendőm?
Üdvözlöm! Régóta fennálló derékpanaszokkal mentem el egy MR vizsgálatra ami után a lenti leletet kaptam. Az értelmezése számomra nehézkes és...