farokcsont ciszta/tályog

Tiszteletem! Már pár éve ott egy dudor a farokcsontom mellett, s mivel sokat ülök, gondoltam ez csak csonthártya gyulladás a nyomás miatt. Néha megdagadt, majd összement. Most a napokban azonban begyulladt a két farpofám között a bőr, és harmadnapra kifakadt a gyulladt tömlő, sok fekete genny és vér ürült belőle. Lemostam, tettem rá betadint és tetran kenőcsöt, az ilyen antibiotikumos. Rákerestem a neten, hogy mi lehet ez, és a tipikus tünetek alapján ez valószínűleg a farokcsont ciszta/tályog lehet. Ami azonban meglepett és elszörnyülködtem, hogy erre szinte minden orvos műtétet javasol. Igazából nem értem a dolog. Szüleim is orvosok, habár egyik sem proctológus, de apám esküszik arra, hogy neki is ez volt 40 éves korában, 5-6x kifakadt majd 5 éve semmi baja, meg is mutatta, csak egy másfél centis piros lyuk mutatja a tömlő helyét. Azt mondja ilyen hülyeség miatt ne vágassam szét a fenekem, mivel állandóan visszajöhet, és az a kis kényelmetlenség ülés közben nem éri meg a folyamatos műtéteket és lábadozást szerinte. Ráadásul neki is elmúlt idővel. Azért tettem fel mégis a kérdést, mivel a proctológusok viszont műtétet javasolnak, de a banális betegség ellenére nekem ez nem tűnik se egy fájdalmatlan, se egy szép műtétnek. Igazán nincs sok kedvem ezzel korházba vonulni. Lesz valami bajom, ha nem műtetem meg magam?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Mogyorósi Richárd István válasza farokcsont tályog témában

Kedves Kérdező!

Azért ajánlják sokan a műtétet, mivel - lévén cisztáról szó - ha nem távolítják el teljesen a ciszta falát, akkor az kiújul. Tehát amikor begyullad, és tünetmentessé teszik, az megmarad továbbra is, később pedig újra begyulladhat, aztán kezdődik a procedúra előröl. Ráadásul gyulladt dermoid ciszta esetén ha a vastag bőrön keresztül a gyulladásos váladék nem képes kitörni, ezért a környező laza fartájéki zsírban továbbterjedve minden nap nagyobb területet pusztít el.

Az elváltozás végleges megoldása tehát a dermoid ciszta nyugalmi állapotában - min. 8-12 héttel a gyulladás lezajlása után - a tömlő és összes járatának eltávolítása.

Kérdés: 2012. augusztus 15., 16:00; Megválaszolva: 2012. augusztus 18., 14:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki (nyakcsigolya) fajdalom...
Jo napot kivanok, olyan kerdessel fordulnek onokhoz, hogy fel eve kezdtem el kb. otthon edzeni. Sajnos 1-2 honappal ezelott a fejem jobb hatso reszenel egesz a...
Lelet értelmezése
Kedves Doktor Nő, Csatolva küldeném Nyaki gerinc Mr felvételem leletét. Kérem segítsen nekem értelmezni és véleményezni, hogy mennyire súlyosak...
Izom rángás, botladozás, egyre...
Kedves Doktorúr, Doktornő, Már régóta vannak random izomrángásaim a combomban, karomban, de nem foglalkoztam vele. Az utóbbi időben kezd egyre...
Recsegés , Kattogás Ropogás
Üdvözlöm!? ? Azt szeretném meg tudni hogy amióta megszültem a lányomat 8 hónapja folyamatosan recsegnek ropognak kattognak a csontjaim, nagyon...
Lelet magyarázat
Üdv. Szeretném a véleményét kikérni egy lelettel kapcsolatban. Edesanyám már 3 orvosnál járt de konkrétan nem mondtak semmit. Jelenleg.....