• Bordataji fajdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktorno! Panaszaim 5 hete, egy hosszantarto, szarazkohogessel jaro betegseg kapcsan kezdodtek. Mar 2 hete kohogtem nagyon erosen, es epp mikor a kohoges enyhult, akkor kezdodott a mindket oldalon jelentkezo bordataji fajdalom, kezdetben csak kohogesre. Ez egy het utan javulni latszott, majd olyan erosse fokozodott, foleg a jobb oldalon, hogy a legaprobb mozdulatnal is aramutesszeru fajdalom jelenkezett. Nehany nap mulva mindket oldalon (de tovabbra is a jobb erosebben), nyomasra is erzekeny lett a terulet. Ez a nagyon eles fajdalom kb. 2 hetig tartott, majd enyhult, de nyomasra a jobb oldalam tovabbra is erzekeny. Mozogni mar szinte fajdalom nelkul tudok, ha nyujtom azt a reszt, huzodik, de nem mondanam fajdalomnak. Viszont akar a hatamra, akar a hasamra fekszem, faj. Ez a fajdalom, ha abban a testhelyzetben maradok, fokozatosan enyhul, majd elmulik, viszont a kimozdulas megint fajdalmas. Rontgen keszult a teruletrol, ami nem mutatott csontszerkezeti elterest. Kerdesem, hogy lehet-e a fentebb leirt panaszok oka rekeszizom, vagy bordakozi ideg gyulladasa miatt? Szukseges-e egyeb vizsgalatok elvegzese? Korabban fajdalomcsillapito-gyulladascsokkento gyogyszerekkel probalkoztam (aflamin, flector), illetve tapasszal, kremekkel. Jelentos enyhulest egyik sem hozott. Koszonom valaszat!

        Dr. Bálint Anita válasza a Bordatáji fájdalom témában

        Kedves Hölgyem! RTG vizsgálatot érdemes lenne megismételni egy fél év múlva, ha panaszai nem csökkennek. Nem csak csontszerkezeti eltérést lehet keresni, hanem egyéb elváltozásokat. Laborvizsgálat végzése célszerű, vérkép, ionok, gyulladásos paraméterek, húgysav, általános vizeletvizsgálat, máj- és vesefunkció ellenőrzése. Amennyiben panaszai perzisztálnak 2-3 hónapon túl, reumatológiai kivizsgálást lehet kérni, ide háziorvosa beutalóval ellátja. Itt további specioális labor, RTG vagy MR vizsgálatot is kérhetnek, iloletve egyéb szakmai véleményezést is indokoltnak vélhet. Hosszú várakozási idő esetén gyógytornászt magánrendelésen felkereshet, kineziotape kezelést egyéb kimozgatást és manuálterápiát egyes gyógytornászok is végeznek. Kérdésére válaszolva, a fent részletezett panaszok oka véleményem szerint nem a rekeszizom, vagy bordakozi ideg gyulladasa. Köszönettel.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 27., 17:23; Megválaszolva: 2019. január 30., 15:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: