rézhiány

A menopauza alatt egy éven át naponta 20 percenként igen erős verejtékezéssel kísért hőhullámaim voltak. Ezután rengeteg problémám lett: szemöldök, szempillák hullása, lassú sebgyógyulás és hajnövekedés, alvászavarok, szapora pulzus, magas koleszterinszint, magasabb vércukor, hasmenés, vas- és magnéziumhiány, stb.) . Csináltattam egy szérum réz meghatározást. Az érték 14, 5 lett, ekkor már 3 hete szedtem napi 4 mg rezet. A tüneteim kicsit már enyhültek, viszont már nagyon kimerült vagyok, mert aludni még nem tudok rendesen. A körzeti orvosnál nem kaptam ellátást, sem szakorvoshoz beutalót. Most napi 6 mg rezet szedek, nagyrészt réz-glükonát formájában, mellette vasat és cinket. Eddig semmilyen anyagcsere betegségem, és a gyerekbetegségeken kívül komolyabb problémám nem volt. Azt szeretném tudni, hogy megfelelő-e ez az adagolás, mennyi idő után kell újra ellenőrizni a réz szintet. És hogy juthatok el olyan szakorvoshoz, aki ilyen problémával foglalkozik (egy magán rendelésen azt is mondták, hogy rézhiány nem is létezik) . A választ előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza réz témában

Kedves kérdező!

A laboratóriumban mért szérum réz érték az Ön esetében normál tartományban volt. Mivel a réz szedése előtt ilyen vizsgálat a leírás szerint nem történt, így egyáltalán nem biztos, hogy a panaszai rézhiányra vezethetőek vissza. Megfelelő napi táplálkozás fedezi a szervezet rézszükségletét, a gabonafélék, a hüvelyesek, a máj megfelelő rézforrás. Javasolnám, saját maga megnyugtatására, hogy a réztartalmú tabletta szedését követően néhány nappal csináltassa meg a vizsgálatot és ne a tabletta szedése alatt. A szedett Feroglobin tabletta is tartalmaz rezet, ugyanolyan mennyiségben, mint a Copper capsula, feleslegesnek tartom ily módon a szedését. Leírt panaszainak egy része összefüggésbe hozható a változó korral is.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2014. január 22., 15:51; Megválaszolva: 2014. január 27., 08:18
Kérdések és válaszok: Menopauza
Rosszullétek a pre-menopauza alatt
Szükség van-e küretre?
Hormon szedése
Bordataji fajdalom
libidó és menopauza