elhúzódó dolog

Tisztelt Doktonő/Doktor Úr! Tavaly műtöttek mellrákkal. Daganatom típusa: Invazív carcinoma ductális, hormonális jellegű I gradus. Sugárkezelést kaptam. A tumorágy titanium klippel jelölt. Háromhavonta csinálnak tumor markereket, és a júniusi jó értékek között volt. Sajnos idén augusztusban felfedeztem egy kis csomót a műtött mellemben. Az új ultrahang eredmény szó szerint:”Jobb oldalon, az alsó quadránsok határán, a hegvonalnak megfelelően egy 17szer 5 mm-es szabálytalan alakú echoszegény sáv figyelhető meg, vs.hegesedés. Az emlőbimbó alatt, a kis tapintható terimének megfelelően egy 6 szor7 mm-es nem élesen határolt, szabálytalan alakú echoszegény terület van, mely mögött intenzív hanggyengülés figyelhető meg(betokosodott fémjelölés, egyéb? )” FNAB-ot csináltak, melynek eredményéről azt állítják, hogy sejtszegény, azaz nem értékelhető. Az onkológusom megismételtette a FNAB-ot és azt mondta, ha ez sem értékelhető, akkor konzultálunk a sebésszel. Akkor rákérdeztem, hogy nem kéne ezt a valamit onnan kivenni? Azt válaszolta, hogy de igen, jó lenne. A második FNAB-nál, mialatt a beavatkozást csinálta, a szövettanos orvosnő azt mondta, hogy nem kell kivenni. És hogy a semmiért nem operálnak. Azért szerintem ez nem semmi, mert ott van. És ha már egyszer baj volt, nem árt óvatosnak lenni. Tekintve az anamnézisemet, és azt a tényt, hogy még hátravan egy laparotomiám (myomám van és eltávolítják a méhet és petefészkeket) én úgy fogtam fel, hogy mindenképpen lépni kell. Az idő telik, minden FNAB eredmény tíz nap és itt a tél, a hasműtétem meg csúszik. Nagyon ideges vagyok, erőm végére értem és szeretném már tisztán látni, hogy mi lesz a testemmel. Mindenáron felvágatni nem akarom újra a mellem, de inkább, mint a félelem. Kérdésem, hogy nem kéne mindenképpen kivenni ezt a terimét a mellemből, függetlenül a szövettan eredményétől. Háziorvosom, mellesleg onko- radiológus, pontosan ezt tanácsolta. És ha igen, akkor ehhez kinek, melyik orvosnak a beutalója szükséges? És végezetül, sajnos ez a valami pont a mamilla alatt van, azt hiszem ha műteni kell, rámegy a mellbimbóm. Ezért még azt is szeretném tudni, hogy ily esetben, ha már kétszer műtöttek egy mellet, jár a helyreállító műtét, illetve az OÉP finanszírozza e azt, vagy sem. . Kívánok jó egészséget. Válaszát előre köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Katalin válasza a emlő ductalis carcinoma, műtét témában

Kedves Hölgyem, tényleg nyugtalanságot okozó a helyzete, főleg azért is, mert mindenki mást mond. Emlődaganat miatt műtött beteg visszaállítási műtétét az OEP finanszírozza. A kérdés az, hogy kell-e ismételt műtét. A képalkotók közül a mammográfia ill.PET CT vizsgálat jön szóba. Az irradiáció- 25+5alkalom, amennyiben tényleg megtörtént az egész emlőre és a tumorágyra, kellő biztonságot kell hogy nyújtson, amennyiben ez 6 de max.8 héten belül a csonkoló műtét után elkezdődött. Az antihormon kezelése is elindult, tehát bizonyos mértékig védve van. PET CT biológiai aktivitás igazolása céljából lehetőség. A műtétet onkológiai bizottság engedélyezi a kezelőorvos-sebész vagy onkológus javallatára. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. október 23., 19:56; Megválaszolva: 2011. október 25., 15:05
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal