• Emlőrák sugárkezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Nagykálnai doktor Úr!

        Köszönöm szépen értékes válaszait. Igaza van, hogy nem adtam meg nemcsak egy, hanem más fontos adatot sem, amiket most megadok és felteszem ezzel kapcsolatos további kérdéseimet.
        A daganat carcinoma lobulare invasivum mammae pT1c  pNx   Mx. (ez még a prognosztikai faktorok, immunhisztokémiai vizsgálatok előtt készült). (Hasi ultra-hang és tüdő röntgen negatív, csontszcintigráfia jövő héten lesz.)
        A cytologiai atypia közepes fokú. In situ componens, nyirokér invázió, perineuralis invázió, érdemlegesmennyiségű lymphocitás beszűrődés nincsen. A tumor a kék festékkel jelölt hátsó resectios részt eléri (ugyanis a daganat elérte a mellkasfalat és ide egy laparoszkópos kapcsot=titánt helyeztek el.)
        13 tumormentes nyirokcsomó. sinus histiocytosis a hónalji nyirokcsomókban.
        A daganat jellemzése: estradiol: 100% pozitiv
                                         progesteron 70% közepes mértékben pozitiv
                                         Ki-67:         30%
                                         CB11-Her2: +++ pozitiv
        Mit jelent a Ki-67 és a 30% érték mennyire rossz vagy jó?

        Örülök, hogy megerősített abban, hogy a sugárkezelés április 28-i időpontja túl messze van a január 14-i műtéthez képest (kicsit túl "hézagos"). Én is úgy gondoltam mindjárt, amikor első alkalommal az Uzsoki kórházban jártam.
        A sugárkezelés mielőbbi elkezdése egy újabb szempont miatt is sürgetővé vált a szememben, ugyanis a napokban egy orvos ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogyha az operációnál kimetszett részben a tumor elérte a reszekciós rész szélét (a mellkasfal miatt nem tudtak többet kivágni) akkor maradhattak daganatos sejtek az emlőben. Remélem, ha ez így is lenne, a Valmidex fimtabletta segít a burjánzást megfékezni. A Valmidex filmtablettának 3 hét után eddig még hálistennek semmi mellékhatását nem tapasztalom. A csontritkulás majd később fog jönni, de remélem, hogy embólia, trombózis, katarakta és méhtestrák nem lesz. A gyógyszer leírás szerint ez a gyógyszer karcinogén hatású! Ugye vitaminok, Béres-csepp, antioxidánsok szedhetők a Valmidex mellett?

        Tekintetbe véve a fentieket mit gondol, van elég indok a sugárkezelés előbbi elkezdésére (feltéve, ha van szabad hely) és ha nem, akkor nem rosszabbodik addig az állapotom?

        Válaszát köszönve a 63 éves beteg

         

        WEBBeteg szakértő válasza a emlőrák témában

        63 éves emlőrákos betegnek
        Már leveleztünk az ügyéről.
        Meg fog teljesen gyógyulni a kicsi (11 mm-es), erősen hormonérzékeny, hónaljban nyirokcsomó-áttéteket nem képző daganatából.
        "Szocialista összeköttetést" kell keresni a sugárkezelés korábbi elkezdéséhez, nem tudok mást ajánlani.
        Laparoszkópos kapocs, az mi? Nagyon okosan odacsíptettek egy titán kapcsocskát, hogy Rtg-n, CT-n pontosan lehessen látni az érintett helyet. Oda fogják a sugárkezelést koncentrálni.
        A Valmidex tablettánál honnan szedi, hogy karcinogén? A hatóanyag (anastrozol) irodalmát elég jól ismerem, sőt tagja vagyok a NagyBritanniai székhelyű ATAC-vizsgálat kormányzó bizottságának ("Steering Committee"), de még ilyet sosem hallottam. Ha tényleg bele van írva a gyógyszerhez mellékelt leírásba, akkor az egy nagy hülyeség, sőt, intézkedni kell, hogy azt a mondatot onnan vegyék ki sürgősen. Utána is nézek.
        Kézcsók


        Dr. Lajtos Melinda
        pulmonológus szakorvos jelölt Itt kérdezhet

        Dr. Lajtos Melinda

        Kérdés: 2010-03-12 10:32:22; Megválaszolva: 2010. március 12., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: