• Emlőrák mellműtét utáni kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Orvosszakértő!

        Idén január 14-én a bal mellemből egy 1, 1 cm-es HER2 pozitív daganatot operáltak ki, valamint a hónaljamból kivettek 13 db nyirokcsomót. A nyirokcsomók egyike sem volt rákos. A műtét óta a sebek szépen begyógyultak (a mellemen kb. 8 cm-es vágás van, sajnos csúnya öltésekkel összevarrva). A karomat a nyiroködéma elkerülésére mindennap többször tornáztatom, szerencsére nem dagadt meg, de a felkaromban a műtét óta mindig szorítást érzek. Február 18-án kellett mennem a továbbkezelés megbeszélésére és ott azt mondták, hogy a sugárkezelést április 28-án fogják elkezdeni (30 db kezelést prognosztizálnak). Kérdésem az, hogy nem lesz ez nagyon soká, addig a HER2 daganat nem képezhet áttéteket, mert azt olvastam, hogy ez a legagresszívabb daganatfajta. Vagy van valami előírás, hogy műtét után mennyi idővel kezdhető el a sugárkezelés? Kaptam viszont egy aromatázgátló gyógyszert, a Valmidex-et, ami gátolja az ösztrogéntermelést és így a daganatképződést. Akkor egyáltalán szükség van még a sugárkezelésre is? A sugárkezelés megtervezéséhez március 29-én csinálnak CT vizsgálatot a mellemen. Nem változik meg a helyzet 1 hónap alatt április 28-ig? Ha pedig a CT vizsgálat nem mutat ki semmit, vagy csak nagyon kevés rákos sejtet a mellemben, akkor nem lesz elég kevesebb sugárkezelés? A sugárkezelés maradandó bőrkárosodást fog okozni, megkeményedik a mellem és összezsugorodik? Hogyan lehet akkor önvizsgálattal majd megállapítani, hogy nem keletkezett-e benne kórós csomó? Örömmel olvastam egy válaszban, hogy a sugárkezelés után 2-3 hónappal lehet gyógyfürdőbe menni, ha már daganatmentes a beteg. Mert nekem az orvos azt mondta, hogy az "alvó" daganatsejtek miatt sohasem szabad többé melegvízbe menni (én maximum 32-34 Celsius fokos vízre gondolok).

        Válaszát előre köszönve egy 63 éves beteg

         

        WEBBeteg szakértő válasza a emlőrák témában

        Feltett 6 kérdést egy levélben. Nem semmi, de azért megpróbálok szisztematikusan válaszolni mindenre.
        Hál' Istennek kicsi volt a daganat, és nem volt pozitív nyirokcsomó. Ez már jó.
        HER2 pozitív volt, ennek persze nem örülünk túlzottan.
        Aminek örülünk, hogy valószínűleg hormonreceptor pozitív lehetett (bár ezt a fontos adatot nem tetszett megírni), mivel Valmidex tablettát máris előírtak.
        A január 14.-i műtéthez képest a sugárkezelés elkezdésének április 28.-i időpontja valóban kicsit túl "hézagos" (több mint 3 hónap), jobb lenne előbb elkezdeni.
        Március 29.-én lesz az emlőről a besugárzás tervezéshez szükséges CT. Ez nem egy diagnosztikus célú CT, hiszen az emlőben ilyenkor biztosan nincs daganat, csak a pontos célzáshoz kell. Nem fog a helyzet március 29. és április 28. között változni. Egyébként ez is miért ilyen hosszú?
        Kevesebb (alacsonyabb összdózisú, alul-dozírozott) sugárkezelés nem ér semmit. Vagy adunk megfelelő összdózist, vagy nem. A helyi kiújulások kockázatát a felére csökkenti, tehát szükség van rá megtartott emlőállomány mellett (mondjuk 10%-ról 5%-ra csökkenti azt a kockázatot, hogy abban az emlőben a daganat kiújuljon).
        Az aromatáz-gátló tabletta az egész szervezetre hat, tehát nem a megmaradt emlő helyi védelmét célozza meg, hanem a távoli (áttét) képződés kockázatát csökkenti - arányaiban szintén körülbelül a felére. Jó, hogy már el is kezdte, szedje legalább 5 évig, és bírja ki a mellékhatásokat.
        A műtét és a sugárkezelés után az emlő kontroll-vizsgálata valóban kissé nehezebb a normálisnál a hegesedés miatt, de ez a röntgenesek, ultrahangosok, CT-sek, MRI-sek dolga.
        A sugárkezelés végeztével - 2-3 hónap után - nyugodtan mehet melegebb "gyógyvizekbe" - ez az Ön által említett tiltás egy régi, berögzült felfogás, még amikor Rádiummal kezeltük a betegeket. Nem fokozza a melegebb gyógyvíz az emlőrák kiújulásának kockázatát! Erre semmilyen adat nincs! Kétségtelen viszont, hogy mondjuk egy éppen komoly gyógyszeres kezelés alatt álló (vagy csontvelő-transzplantált) akut leukémiás beteg ne ücsörögjön órákat a hévizi tóban.
        Remélem, nagyjából megfeleltem a kérdéseket.
        Kézcsók, jobbulást


        Kérdés: 2010-03-09 08:54:01; Megválaszolva: 2010. március 09., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: