Fibroadenoma, biopszia 24 évesen

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát! Valóban az életkoromat elfelejtettem leírni 24 éves vagyok. Azt hallottam, hogy ebbe a korban gyakori elváltozás a fibroadenoma. Valóban szedek fogamzásgátlót már 5 éve, de a nőgyogyászom tanácsára azt most kicsit szüneteltetni fogom a következő hónaptól. A biopsziát minden képpen elvégeztetem, ha indokolt. Igaz az hogy a biopszia után a megbolygatott csomó könnyebben rosszindulatúvá válhat? Illetve a mérete tényleg túl nagy? Mert szakkönyvekben olvastam, hogy akár 5-6 cmre is megnőhat, vagy ez téves információ? Köszönöm eddigi segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza Fibroadenoma témában

Kedves Kérdező!

Semmi sem válik rosszindulatúvá a szúrástól. A szúrás egy sérülés, "trauma", és semmi köze a sejtek biológiájának (genetikai kódjának) daganatos "megbolondulásához". Ha a traumától (ütéstől, sebektől, balesettől) daganat keletkezne, el lehet képzelni, hogy nézne ki a boxolók feje, vagy a focisták lába, nem beszélve pl. a gyerekek szinte mindannapos kisebb-nagyobb sérüléseiről.

Szóval ez téveszme, bár a néphit így gondolja. Ismerjük a szövegeket: "azóta van rosszabbul, miután megoperálták". Dehát valószínűleg ezért ment a beteg műtétre, mert már valami baja volt, nem a sebészkés csinálta daganatot. Azt is szokták mondani, hogy "levegőt kapott" a műtétkor mondjuk a gyomorrák, és azért növekszik ilyen gyorsan. Bolondságok ezek.

Komolyra fordítva a szót:

A fibroadenoma magától elmúlhat 2-3 valódi menstruáció után.

Nem rosszindulatú, teljesen körülhatárolt, éles szélű, elmozgatható göb.

Ha nem növekszik gyorsan, hagyja ki a fogamzásgátlót, és nézesse meg mondjuk júliusban, vagy augusztusban a menstruáció utolsó napja után 7-10 nappal.

Ha gyorsan növekedne (mert van ilyen) , akkor kellene csak a műtéten gondolkodni, különben nyugi. Nehogy jöjjön majd egy másik, aztán megint egy másik balra-jobbra, és össze-vissza szabdalják a szép fiatal mellét, melleit.

Valóban létezik "óriás fibroadenoma" is ("Giant fibroadenoma" címszó alatt az interneten bőven találhat hivatkozásokat) , de azért az igen ritka, hogy valaki hagyja akár 10-12 cm-esre megnőni a mellében lévő csomót.

Tehát:

1./ fogamzásgátló szüneteltetése

2./ tűszúrásos bizonyítás,

3./ legalább 3 hónapos várakozás (legalább 2-3 "valódi" menstruáció) ,

4./ majd kontroll ultrahang a javaslatom így látatlanban is.

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. április 30., 13:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:24
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
mellnagyobbítás, fibroadenoma
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 22 éves lányomnál kb másfél éve a jobb mellében fibroadenomát diagnosztizáltak. Azóta volt már két ultrahang...
Biztos az?
Tisztelt Doktor Úr! Voltam mell ultrahangon, ahol találtak egy 10 mm-es fibroadenomát. Mintát is vettek belőle, még nincs eredmény. Aggodom, hogy...
fibroadoma a mellben
fibroadoma a mellben, szedhető fogamzásgátló a neve cerazette, orvos ajánlotta de amikor megtudtuk a csomót a mellben nem szabadott, két hónapja kenni...
Hajhullás elleni gyógyszer vagy...
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A problémám a következő: a bőrgyógyászom seborrhoeás bőrtípusom miatti hajhullás ellen felírta az ALPICORT PLUS...