• Mellrák erős ütéstől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorur/no!

        Egy-ket honapja ajtonyitaskor az ajto nekivagodott a bal mellemnek. Tegnap megint ereztem egy fajta sajgast azon a helyen, ami mara elmult. Kitapintani nem lehet semmit, csak aggodom. Lehet, hogy buta a kerdes, lehet-e eros utestol mellrakot kapni?

        Erdemes elmennem ezert szuresre???

        Angliaban elek, mas az itteni hozzaallas a dolgokhoz. Nem automatikusan kuldik az embert kivizsgalasra, es kicsit furcsan neznek ra, ha aggodik.

        Segitseget elore is koszonom,

        Katalin

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mellsérülés témában

        Kedves Katalin!

        Semmiképpen nem trauma okozza a rákot. Példa: az összes futtbalistának sípcsont körüli daganatai, az összes boxolónak ar arcán daganatai lennének. Ezt már kb. 60-70 évvel ezelőtt (leginkább biztosítási okokból) részletesen vizsgálták, az ütés, a trauma NEM okoz rákot, semmi köze nincs ahhoz.


        A rák keletkezése ennél sokkal komplexebb és egyben bonyolultabb dolog.
        Az emlő viszont egy erekben, tejmirigyekben, és zsírban is gazdag szerv. Kelekezhetett benne egy bevérzés ("hematoma"), ami előbb kék-majd zöldes sárga színben tűnik át a bőrön, és felszívódása hónapokig tart. A sérült, károsodott területen a zsír elfolyósodhat, ú.n. "zsírnecrosis"(fat necrosis) keletkezik, ami érzékeny, és makacsul panaszokat okoz. Mindenképppen érdemes egy komplex mellvizsgálatot (ultrahang és mammográphia) készíteni - még Angliában is.

        Kézcsók 

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-19 14:49:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: