Mellgyulladás vagy daganat?

Kedves Doktornő! Körülbelül három hete az egyik mellem külső felében erős fájdalom mellett egy fél tojás méretű kemény csomó alakult ki. Gyulladásnak éreztem. Több napig nagyon fájdalmas volt, ami egyre inkább a csomóra lokalizálódott. Négy nap múlva megjött a menstruációm, ami a szokott módon lezajlott. Azóta a mellem hol jobban, hol kevésbé, de csökkenő mértékben fáj, ma már alig. Azonban a kemény csomó meg mindig tapintható, összezsugorodott kb. babszemnyire, nyomásra kicsit fáj. Soha ezelőtt nem volt hasonló tünetem. Előfordulhat, hogy a csomó rosszindulatú? (Tervezem, hogy elmegyek emlőultrahangra vagy tomoszintézisre, nem tudom, mi a kettő között a különbség.)

Dr. Baki Márta válasza emlő érzékenység témában

Tisztelt Levélíró! Az emlődaganat szűrővizsgálatára 45 éven felüli nők meghívást kapnak. Ennek keretében történt-e Önnek vizsgálata? Az Ön életkorában mindenképpen javasolt mammográfia és, ha szükséges, akkor emlő ultrahang végzése. Ezek egymást kiegészítik, ennek megfelelően pontosabban lehet megítélni az emlők állapotát. A tomoszintézis az emlő röntgen vizsgálatának, azaz a mammográfiának egy speciális formája, aminek javasolt végzése az emlő állományától függ. Panaszai alapján komplex emlő vizsgálat (mammografia vagy tomoszintézis és emlő ultrahang) elvégzése szükséges. Amennyiben szükséges a vizsgálatot végző orvos további diagnosztikus lehetőségeket javasol. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. október 29.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Emlődaganat férfinél, vagy húzódás?
Tisztelt Dr Nő/Úr Pár napja fürdés után éreztem mikor a törülközőmért nyúltam felfelé, hogy húzódik a mellemnél valami és azóta is érzem. A bimbóm kerülete...
Mellrák lehetséges e
Údvözlöm! az elmúlt 26 hónapban 3.szor vettem részt mammográfiai és uh vizsgálaton. Mindig felfedeztem csomót a mellemben. A szűrés eredménye R2U2.Legutóbb 8...
Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Melldaganat fiatal férfinél?
Tisztelt Doktornő! Pár napja zuhányzásnál a jobb mellbimbóm alatt (és talán a bal alatt is, csak nem ugyanúgy esik kézre) egy apró porcszerűséget vettem...
Sugárkezelés emlődaganat műtétet...
Tisztelt Dr. Baki Márta! 2023. júliusában egy éves mammográfiai vizsgálaton találtak egy 4x6x7mm-es, belignusnak mutatkozó elváltozást. A vizsgálatot végző...