Jó napot barátnőm honaljaban duzzanat van mitől lehet volt doktornal nm tudják mitől, ki akarnak sze

Jó napot barátnőm honalj duzzanata eszlelt doktorok nm tudják mi az és ki akarnak szedni egyet mit javasolnak? köszönöm

Dr. Baki Márta válasza hónalji nyirokcsomó témában

Tisztelt Levélíró!

Fiatal nők esetében gyakori a hónalji nyirokcsomó megjelenése. Először azt kell tisztázni, hogy valamilyen gyulladás fennáll-e. Történt-e valamilyen beavatkozás (pl.epilálás, sérülés, stb..) ezen a területen, használt-e helyileg olyan készítményt (pl.dezodor), amely gyulladást okozhat. Másfelől a többi nyirokcsomó régióban (nyak, ellen oldali hónalj, stb…) tapintható-e kisebb-nagyobb nyirokcsomónak megfelelő képlet. A nyirokcsomó szerkezetét ultrahangos vizsgálattal lehet egyszerűen megállapítani. A nyirokcsomó környékén felmerül-e egyéb elváltozás (pl. emlőben), vannak-e olyan tünetek, amelyek a nyirokcsomók rendszerbetegségére utalnak (pl. láz, fogyás, stb…). Abban az esetben, ha mindezek tisztázódtak, s sehol semmi eltérés nincs, akkor – véleményem szerint – lehet 1-2 hónapot várni. Ha növekszik a hónalji nyirokcsomó, vagy ha néhány hónapig fennáll, s egyéb panasz nincs, akkor talán érdemes eltávolítani és szövettani vizsgálatra küldeni az anyagot.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 23., 14:43; Megválaszolva: 2022. november 25., 10:16

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Rosszindulatú mellrák
Tisztelt Doktornő! Néhány napja már kérdeztem radiológus orvostól itt, mert mammográfiát érintő kérdésem volt. A jelenlegi kérdéseim egy...
Nyirokcsomó duzzanat hónaljban
Négy hónapja találtam egy fájdalmatlan csomót a hónaljamban. Eleinte nem törődtem vele, csak egy hónappal később mentem el először háziorvoshoz....
Rosszindulatú melldaganat
Tisztelt Doktornő kérném a véleményét erről a leletröl anyósomnak most a mammográfián találták ezt a rosszindulatú daganatot . Kérem értékelje...
Mammográfia vélemény
Tisztelt Doktornő! Nagymamám miatt érdeklődnék. Majdnem 20 éve egy nagyon kicsi rosszindulatú daganatot távolítottak el a bal melléből. Kapott...
Lehet mellrák?
Üdvözlöm! A panaszom az lenn, h kb 2-3 hete egy érzékeny pirosas lilás foltot,és egy borso nagyságú csomót találtam a bal mellemen,közvetlen a...