Biopszia 96 éves korban

Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel kezelik, polyarthrosisa miatt nehezen mozog. Három évvel ezelőtt a bal melle váladékozni kezdett, a mammographian nem találtak elváltozást, a váladékból vett minta negatív eredményt mutatott. A minap kitapintott egy csomót a bal mellében, elvittük mell-ultrahang vizsgálatra, s a következőt állapították meg: "A bal emlőben a tapintható terimének megfelelően, egy 19x15x10mm-es, spiculalt contúrú inhomogenen echoszegény, apró meszesedéseket is tartalmazó mal. susp. képlet látható. Az axillákban kóros nagyságú, kórjelző szerkezetű nyirokcsomó nem látható." Azt szeretném megkérdezni, hogy a leírtak alapján javasolja - e a Főorvosnő édesanyámat biopszia-vételre? Illetve agg korára tekintetettel ajánl-e további lépéseket, teendőket? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Ágnes

Dr. Baki Márta válasza citológiai mintavétel témában

Kedves Ágnes!

Édesanyja emlőjében – főleg ha három évvel ezelőtt nem találtak semmi – akkor nagy valószínűséggel rosszindulatú elváltozás található. Ennek pontos eldöntése viszont szövettani- vagy sejtvizsgálattal lehetséges. A mintavétel mindkét fajtája nagyon kis beavatkozással jár, előtte helyi érzéstelenítőt szoktak adni, így kicsi fájdalmat érezhet édesanyja. Elvégzését mindenképpen javaslom. Ha bebizonyosodik a rosszindulatú elváltozás, akkor műtét jöhet szóba, ha más területen nem található rosszindulatú elváltozásra gyanús terület. Tekintettel, hogy elég kicsi az emlőben lévő képlet – 2 cm alatt – akkor javasolt a műtét. Általában ez kevésbé terheli meg a szervezetet, de ennek eldöntése elősorban az altató orvos és a sebész feladata. Tudjuk, hogy idős korban általában a rosszindulatú daganatok lasabban fejlődnek ki, de mindenképpen érdemes ellátni azokat, hogy a későbbiek során helyileg ne növekedjenek; esetleg vérzést vagy kifekélyesedést okozhatnak.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. március 07., 19:03; Megválaszolva: 2022. március 11., 12:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?