Mell trauma lelet aggodalom

Tisztelt Dr Baki Márta Tanácsát szeretnèm kérni. Nyáron már írtam Önnek. Augusztus végén erős trauma érte a mellem. Ezért szeptember 8-ÁN elmentem Dr Horváth Ilona radiológus doktornőhöz akihez már 5 éve járok. Azt mondta hogy mivel a mellem nagyon duzzadt és sebes a mammográfiát nem ajánlja most. A leletem a következő volt szeptember 8-ÁN: A jobb emlő külső alsó negyedében a teljes szektort érintő de jobbára a zsírszövetben már felszívódóban lévő mérsékelten echodús inhomogén terület, néhány apró maximum 5 mm-és zsírnecrózis. Más kóros eltérés torzulás hangárnyék nem mutatható ki. Az axillaris supracalvicularis és parasternalis régiók szabadok. Vénatágulat Tejút-dilatáció nem detektálható. Valamint elmondta hogy szerencsés vagyok mert a mellem egyáltalán nem denz nagyon könnyen és jól vizsgálható. Azt mondta míg ezek a nekrózisok nem szívódnak fel addig ne menjek mammográfiára mert felesleges aggodalmat okozok csak magamnak. Most februárban tervezek menni kontrollra. Azaz 6 hónappal a baleset után. A kérdésem az lenne hogy az a mellem egy ideig panaszmentes volt aztán elkapott egy félelem/ hipohondria kb 1 hónapja és azóta érzem hogy nyilall fájdogál pattog zsibbad a jobb mellem. A jobb felkaromban pattog valami és a szegycsontom mellet is kellemetlen. Hetek óta számomra meghatározhatatlan okokból folyamatosan feszítem karom mellkasom. Bevallom az elmúlt 2 évben elvesztettem kissé a józan ítélőképességemet elnézést kérek….orvosként olvasni ilyesmit biztos nagyon bosszantó lehet. Az lenne a kérdésem ha szeptember 8-ÁN a sérülésen kívül egy tökéletesen negatív leletet kaptam annak ellenére lehet hogy ez a fájdalom egy kialakuló rák okozta fájdalom? Lehet esetleg mellfajdalom az erős mellizmok karizmok gyakori szorításától? Minden nap átnézem nincs benne csomó . Köszönöm megtisztelő válaszát Jó egészséget Kata

Dr. Baki Márta válasza emlő fájdalom témában

Kedves Kata!

Köszönöm, hogy ismét felkeresett levelével. Az augusztusi tünetek és a szeptemberi – talán emlő ultrahanos vizsgálat – a levele alapján megnyugtató. Valóban, jó lenne megnézni fél évvel a trauma után, hogy mi a helyzet. A tervezett ultrahangos vizsgálat terjedjen ki még az Ön által panaszosnak vélt területekre is: hónalj, mellkasfal, stb… Abban az esetben, ha a vizsgáló orvos úgy találja, akkor talán már mammográfiát is lehet végezni. Ezen kívül a zsírszövet elkülönítésére még a nuklearis magrezonancsia (MR) adhat felvilágosítást. Az emlő állományától függően esetleg tomoszintézis típusú vizsgálat is javasolható.

Nagy valószínűséggel a kar, mellkasfali fájdalom esetleg a felszívódó károsodott szövetek következménye lehet, általában ezen a területen kialakuló rosszindulatú elváltozás nem szokott fájdalommal járni.

Érdemes a fent javasolt vizsgálatokat elvégzeni, ill. elegendő – menstruáció utáni napokban – az emlő önvizsgálat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 20., 17:45 ;Megválaszolva: 2022. január 24., 06:44
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő fájdalom
Tisztelt Doktor Nő! 19éves lányom 2héttel ezelőtt a mellében egy kisebb fájdalmatlan csomót tapintott.Kicsit vártunk (2hét) , hogy nem e a...
Jobb oldali emlő fájdalom
Tisztelt doktor! 28 éves nő vagyok. Két hónapja menstruáció előtt két héttel a jobb oldali mellembe szúró, nyilalló fájdalmat véltem...
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom