Mellrák öröklődése apai ágon

Kedves Doktornő! Most töltöttem a 34.életévemet, három kisgyerkőcöm van, akik közül kettőt 16 hónapig, a harmadikat 8 hónapos koráig szoptattam, utoljára idén februárban. Sajnos az apai ági nagymamámnak mellrákja volt, illetve az ő anyukájának. Sajnos nem tudjuk, hogy hány évesen lett mellrákos, csak annyit tudunk, hogy szívbetegségben halt meg 76 évesen, a mellrákja viszont jóval korábban keletkezett. Féloldali melleltávolítása volt egyébként annó. Kérdésem, hogy így apai ágon is nagyobb az esély, hogy a nővéremnél vagy nálam mellrákot diagnosztizálnak? Ilyen esetben, hogy nincsen erről a birtokunkban dokumentáció, érdemes fizetős alapon BRCA mutációt nézetni? Esetünkben melyik a legmegbízhatóbb szűrési módszer? Valóban nem érdemes ultrahangot nézetni évente, mert nem olyan megbízható mellvizsgálat? Mr vizsgálat esetleg 2-3 évente? Köszönöm

Dr. Baki Márta válasza Öröklődő daganat témában

Tisztelt Asszonyom!

Levele alapján megállapítható, hogy nagymamájának és az Ön dédnagymamájának – apai ág – emlő daganatuk volt. Amennyiben csak ők ketten voltak daganatos betegek, akkor ez nem haladja meg azt a mértéket, amely felvetné az örökletes emlő daganatot. Abban az esetben viszont, ha az Ön édesapjának vagy apa testvérének prosztata, hasnyálmirigy vagy emlő (férfiak esetében is előfordul) daganatuk volt, akkor érdemes tovább vizsgálódni. Az Ön életkorában felvetődik,hogy a mammográfia nem lenne teljes mértékben értékelhető. Havi önvizsgálat mellett évente emlő ultrahang végzése javasolt, s a vizsgálatot végző orvossal érdemes egyeztetni, hogy szükséges-e emlő MR vagy egyéb diagnosztikai beavatkozás.

A BRCA vizsgálat akkor indokolt, ha a daganatos beteg szövettani vagy vér vizsgálata során már kimutattak valamilyen eltérést, s csak ez után kerül sor a családtagok további ellenőrzésére.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 05., 13:10 ;Megválaszolva: 2021. november 07., 22:27
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?