Emlőben csomó

Tisztelt Doktornő! 6 hónapja voltam emlőultrahang szűrésen, mivel 20 éves kor után évente ajánlott megelőzés céljából, a leletem alapján az emlő mirigyes tapintású, mirigyek szimmetrikusak, semmiféle (kóros) elváltozás nincsen. Mellékelem. A menstruációm előtt állok 4-5 nappal, a melleim már feszülnek. Viszont a jobb oldali mellemben a mellbimbó alatt közvetlenül bal oldalon érezhető egy kisebb inkább ovális alakú kb 1,5 cm hosszú csomó, eddig ezt nem vettem észre. Lehetséges rossz indulatú elváltozás vagy csak a mirigy duzzadt meg? Orvoshoz milyen esetben forduljak újra? Köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza fibroma témában

Tisztelt Levélíró!

Abban az esetben, ha a családban 2-3 generációt visszatekintve nem volt gyakori az emlő, petefészek, hasnyálmirigy vagy prosztata daganat, akkor nem valószínű, hogy panaszai hátterében rosszindulatú elváltozás állna. Gyakori, hogy a havi vérzés előtt néhány nappal emlő feszülés, esetleg fél-egy kilónyi súlytöbblet alakul ki. Ennek hormonális háttere van. A most elkezdett fogamzásgátló kicsit meg is tudja változtatni a nemi hormonok szintjét, ezért esetleg a ciklus körüli tünetek is változhatnak. Abban az esetben, ha Ön csomót észlel a mellében, akkor javasolt az emlő ultrahangos vizsgálata, illetve gyakorlott szakember tapintsa át az emlőt és a hónaljat. Ha esetleg valamilyen eltérést talál, akkor ultrahang vezérelt aspirációs citológia elvégzését javasolhatja. Az Ön korában inkább az emlőben jó indulatú daganatok fordulnak elő, például fibroma.A tünetek alapján esetleg a tejcsatornák duzzanata is feltételezhető.

Szeretnék egy pontatlanságot kijavítani: az emlő rendszeres vizsgálata nem fogja megelőzni a rosszindulatú elváltozást, csak az időben történő felismerést segíti elő. Minél korábban kerül felismerésre egy daganat, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Ismert az emlőben is daganat megelőző állapot, úgy hívják, hogy in situ carcinoma, de ezt is csak az emlő komplex vizsgálatával lehet felfedezni.

Mindenképpen indokolt, hogy rendszeresen végezzenek emlő ultrahangos vizsgálatot, s panasz vagy nem teljesen negatív eredmény esetén tovább kell lépni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. október 18., 19:23; Megválaszolva: 2021. október 21., 06:39
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?