Emlő rosszindulatú daganata

Tisztelt doktornő! Anyósomat emlő rosszindulatú daganatával műtötték pár hete, a műtét emlőmegtartó volt. Szövettan: I. / Invasiv tumor szövettani típusa: Carcinoma Ductale invasivum (NST) . Többgócúság nem látható. A tumor invazív komponensének legnagyobb ármérője: 13x13 mm. A tumor teljes átmérője (in situ+ invazív együtt): 22x15mm. Nottingham szöveti grade 3 (tubulusképzés: 3, maggrádus: 2, mitosis: 3) . Mitosis index: 27/10 HPF. DCIS komponens: látható (high grade, comedo típus) . LCIS komponens: nem látható. Malignus microcalcificatio látható. Lymphovascularis invázió: nem látható. Tumort infiltráló lymphocyták (TIL): 5% Felső szél >10mm Alsó szél: DCIS: 5 mm, invasiv: >10 mm Medialis szél: > 10 mm Lateralis szél: > 10 mm Anterior szél: 4 mm Posterior szél: 8 mm Immunhisztokémiai vizsgálatok: ER: 90%, erős (Allred: 8) , PR: 30%, közepesen erős (Allred: 5) Cerb-B2 score: 3, Mib1: 25% II. Nyirokcsomó státusz Műtét típusa: SNB Vizsgált nyirokcsomók száma: 1 Érintett nyirokcsomók száma: 0 pT1cN0sn Nottingham Prognosztikai Index: 0,2*1,3+3+1=4,26 (MPG-I, moderate prognostic group I) Anyósomnak kemoterápiát, gyógyszeres és sugárkezelést írtak elő. Nagyon aggódunk, hogy a kemoterápiás kezelést hogy fogja viselni a szervezete, mindenképpen szükséges-e megkapnia a 2 másik kezelés mellett a kemoterápiát? Édesanyámnak is ugyanilyen típusú melldaganat miatt eltávolították a mellét, sugár- és kemoterápiát neki szerencsére nem kellett kapnia (ennek már 11 éve) . Anyósomnak nem távolították el a teljes mellét, a kérdésem az lenne, hogy nem vetődik-e fel annak lehetősége, hogy neki is eltávolítsák a mellét, így talán mentesülhetne az utókezelések egy részétől? Mire lehet számítani ilyen idős korban, ilyen típusú daganatnál, ilyen kezelések mellett? Nagyon aggódunk érte. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Baki Márta válasza hormonterápia témában

Tisztelt Levélíró!

A jelenleg érvényben lévő hazai és nemzetközi javaslatok alapján az 1 cm-t meghaladó és Cerb-B2:3 érték mellett kemoterápia és egy növekedést gátló anyag: trastuzumab vagy valamilyen egyéb származéka javasolt. Tekintettel, hogy emlő megtartó műtétet végeztek, ezért az emlő sugárkezelése is indokolt. Abban az esetben, ha teljes emlő eltávolítás történik és a hónalji nyirokcsomók negatívok, akkor bizonyos körülmények között nem szükséges a sugárkezelés. A kemoterápia és a sugárkezelés befejezése után 1 évig a fent említett trastuzumab vagy hozzá hasonló készítményt terveznek adni, s közben már a hormon terápiát is el lehet indítani, amit több éven keresztül folytatnak.

A kezelő orvos természetesen anyósa állapotától függően fogja javasolni a különböző gyógyszerket, figyelembevéve, hogy esetleg van-e valamilyen egyéb betegsége. A javasolt komplex kezelésből talán a legkellemetlenebb a kemoterápia. Viszont rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek a kemoterápia okozta hányás, hányingert, vérkép károsodást ki tudják védeni, így valószínű, hogy ezeket is meg fogja kapni anyósa. A sugárkezelés során bőrpír jelentkezik, de a kezelő személyzet a bőrápolásra is tud javasolni különböző krémeket. Természetesen, a kezelés bármelyik szakaszában a fellépő tünetekről a kezelő orvost tájékoztatni kell, aki segíteni tud azok kezelésében. A javasolt komplex terápia után nagy valószínűséggel anyósa állapota rendeződik, maradandó tünetként esetleg gyöngeség, fáradékonyság maradhat fenn, de ezeket is lehet különböző módon kezelni.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2021. október 13., 22:00 ;Megválaszolva: 2021. október 15., 10:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellráktól való félelem
Üdvözlöm a segítségét szeretném kérni. A jobb mellem kb fél éve fájdogál nem folyamatosan, nem tudom pontosan meghatározni hogy hol mert nincs...
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?