CT eredményem ismét

Tisztelt Doktornő! 52 éves nő vagyok jelenleg kemoterápiás kezelés alatt állok agressziv melldaganattal neoadjuváns kéz elés folyik....ismét az Ön véleményét szeretném kérdezni. Második ct vizsgálatom volt aminek véleményezése az hogy állapotom az első ct hez képest nem változott, áttétre utaló novum eltérés nincs... Néhány dolog azonban aggaszt illetve a véleményük érdekelne hogy ezeket a dolgokat most műtét előtt kellene e vizsgáltatni vagy egyáltalán adnak e okot aggodalomra: Tüdő jobb 6 os szegmentumban változatlan a 6mm es nodulus.... Baloldali mellékvesében változatlan 10mm átmérőjű solidum..... Jobb oldali vesében változatlan többszörös kontúr behúzottság..... Uterus változatlanul mérsékelten tömeges és inhomogén....A 2 CT vizsgálat között 2 hónap telt el.... Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Veronika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza neoadjuváns kemoterápia, kivizsgálás, CT vizsgálat témában

Kedves Veronika!

Az ismertetett leletek alapján aggodalomra nincs oka. A neoadjuváns kemoterápiát emlő daganatok esetében olyan esetekben alkalmazzák, amikor azt szeretnék elérni, hogy a mellben lévő daganatos góc mérete csökkenjen, s ha azon az oldalon nyirokcsomó megnagyobbodást észleltek, az is húzódjon vissza. Ezen kívül persze azt szeretnék elérni, hogy a szervezetben máshol kimutatható daganatos góc ne alakuljon ki. A tüdőben lévő kis elváltozást érdemes követni. Abban az esetben, ha felmerül, hogy ez is rosszindulatú képlet, akkor ennek megítélésében a PET-CT (pozitronemissziós tomográfia+ computer tomográfia) segíthet. A mellékvesében nagy valószínűség szerint egy jóindulatú elváltozást találtak (adenoma). Ha nincsenek klinikai tünetek valamilyen hormontermelés kóros voltára, akkor ez is csak megfigyelést igényel. A vese “kontrúr behúzottsága” nagy valószínűség szerint lezajlott gyulladásra utalhat, szintén csak követni kell.A méhtest elváltozása miatt nőgyógyászati vizsgálat javasolt, illetve mindenképpen indokolt, ha hormon kezelést is terveznek.

Az emlő műtét előtt javasolt az emlő ismételt vizsgálata (mammográfia vagy emlő MR), ill. a CT eredménynek is “jónak” kell lennie, mielőtt sebészetre kerülne.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. március 11., 21:05; Megválaszolva: 2021. március 13., 06:29
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat