Emlő UH vizsgálat

Tisztelt Doktornő! Emlő UH vizsgálat kapcsán szeretném kérni a segítségét. 2020.10.01-én voltam mammográfiai vizsgálaton, melynek eredménye, a jobb oldalon a lát. quadráns határán 8 mm-es, bal oldalon a lat. felső quadránsban 12x9 mm-es kerekded benignus képletek láthatóak. Az emlő típusa BI-RADS-C. Az UH vizsgálat eredménye, pathológiás echoszerkezeti eltérés az axillákban és a abl emlőben nem ábrázolódott. Jobb oldalon a lat.felső quadránsban egy 5 mm-es cysta van. Vélemény Cystae ma más I.u.,havonkénti önvizsgálat, évente komplex emlő vizsgálat javasolt. 2020.12.30-án bal emlő fájdalom miatt ismét UH vizsgálaton voltam, egy másik doktornőnél, melynek eredménye: a jobb emlőben egy 7 mm-es echoszegény, éles szélű képlet látható, mögöttes hangárnyékal. Az emlőkben egyéb kóros echoszerkezeti eltérés nem látható. Az axillákban megnagyobbodott kóros szerkezeti nyirokcsomó nem ábrázolódott. Fizikális vizsgálat: az axillákban és az emlőben kóros resistencia nem érezhető. Vélemény: Indeterminált képlet a jobb emlőben. Jobb emlő BI-RADS 4b, UH vezérelt core biopszia javasolt. A doktornő azt mondta ne aggódjak, ez lehet egy fibroadenoma, mivel éles a körvonala. Hormonkészítményt nem szedek, a menszeszem 3 éve elmaradt, sajnos édesanyámnak 72 évesen volt rosszindulatú daganata. Szeretném a véleményét kérni mennyi az esélye, hogy ez rosszindulatú csomó, illetve, hogy mindenképp szükséges ez a típusú mintavétel? Esetleg nem okozhat-e a biopszia szétszóródást? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza mammográfiás vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Levelében két mammográfiás vizsgálat eredményét írja le, amit 2 hónap különbséggel végeztek. A 2020.12.30-n végzett vizsgálat során összehasonlították-e az eredményt az októberi felvételekkel, eredménnyel? A képalkotó - jelen esetben a mammografiát végző – eredmények megalapozottabbak, ha az előző adatok is rendelkezésre állnak.

Az októberi véleményben az emlő szerkezetére utalnak, s a “C” megjelölés azt jelenti, hogy az emlő állománya nem egységes, esetleg kisebb elváltozások “elbújhatnak”. A decemberi eredmény összefoglalja a mammografia és az ultrahang vizsgálatokat: Ennek alapján felmerül, hogy 10-50 % között esetleg rosszindulatú az az elváltozás, amit észlelnek. Ezért mindenképpen indokolt a szövettani vizsgálat.

Az úgynevezett core biopszia során általában dupla falú vastag tűt használnak, így a mintavétel területéről nyert képletek a tű kivétel során nem érintkezik a környezettel (a szúrcsatorna védett) .

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 31., 11:08; Megválaszolva: 2021. január 05., 08:55
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2