Mell ultrahang kóros eltérésre utal

Kedves Doktornő! A bal oldali mellemben csomót tálaltam, ultrahangon voltam, ahol kiderült, nem is a bal mellemmel van gond. A következő leletet kaptam: Diagnozisok (BNO) N6010 - Mastopathia cysta diffusa Emlő és axilla ultrahang vizsgálat Tapintasi lelet: az emlők szimmetrikusak, mirigyesek. A bal emlő külső-felső része és retromamillaris régiója tömöttebb, de egyértelmű kóros képlet sem az emlőkben, sem az axillákban nem tapintható. Ultrahang vizsgálat: asszimetrikus elrendeződésű, normális szerkezetű mirigyállomany detektálható. A jobb emlő külső-felső negyedében egy 4 mm-es egyszerű cysta ábrázolódik. A belső-also negyedben az areolánál, a mellkasfalhoz közel egy 13×12×8 mm-es, élesen határolt, mérsékelten echoszegeny képlet detektálható, melyen belül több apró 1-3 mm-es egyszerű cysta észlelhető. A bal emlő külső-felső negyedében két 3 mm-es egyszerű cysta van. Más kóros körülírt eltérés, kóros hangárnyék, malignitásra utaló jel nem mutatható ki. Az axillákban szabályos nyirokcsómok láthatóak. Vélemény: microcystae mammae I.u., benignus megjelenésű képlet (esetleg mastopathias terulet) a jobb emlőben, melynek cytologiai vizsgálata javasolt. Kérem a doktornő véleményét, magyarázatát, hogy mit jelent ez a lelet, mennyi esélyt lát, hogy nem rosszindulatú elváltozást mutat az ultrahang. A citologiai vizsgálat során mi derülhet ki? Köszönöm a válaszát. Egy kislányom van, most 4 és fél éves, 8 honapos koráig szoptattam, elektromos mellszivoval fejtem a tejet, mert lusta volt szopizni, legalábbis a gyerekorvos szerint ez lehetett az oka, hogy nem szopizott a mellből. Üdvözlettel: egy aggódó kisgyerekes anyuka.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a Emlő ultrahang, mammográfia, ciszta, vékony- vagy vastagtű biopszia témában

Tisztelt Asszonyom! Levele alapján összességében úgy gondolom, hogy jelenleg a mammográfia és az ultrahang vizsgálat alapján sürgős teendő nincs. Abban az esetben, ha a családban: édesanya, testvér, nagynéni, unokatestvér, stb… esetében fiatal korban emlő és/vagy petefészek daganat, a férfiak esetén prosztata, mindkét nem esetén hasnyálmirigy daganat fordult elő, akkor Ön fokozottabb megfigyelést igényel. Ha ilyen hozzátartozója van, akkor javasolt a közeljövőben elvégezni a citológiai vizsgálatot. Ekkor vékony vagy vastagabb tűvel ultrahang ellenőrzése mellett sejteket “szívnak ki” (aspirációs citológia vagy core biopszia) és ezeket mikroszkóp alatt vizsgálják. Ennek során igazolható, hogy jó- vagy rosszindulatú eltérésről van-e szó. Abban az esetben, ha a családban nem fordultak elő a fenti betegségek, akkor véleményem szerint lehet a mintavétellel várni. Havonta, a menstruáció lezajlása után emlő önvizsgálat javasolt, s fél év múlva emlő ultrahang, majd ennek eredményétől függően esetleg 1-2 év múlva ismételt mammográfia végzése javasolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 15., 22:46; Megválaszolva: 2020. december 18., 16:28
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal
Kedves Doktor Úr! A bal oldali mellemben csomót tálaltam, ultrahangon voltam, ahol kiderült, nem is a bal mellemmel van a gond, hanem a jobb oldalival. ...