Excisio contra mastectomia

Tisztel Doktornő! Korábban Dr Tóth Judit válaszolt a kérdésemre 2015.12.24-én HER2 emlőrák címen. Most elsősorban tanácsot szeretnék kérni. A betegség 2003 évben jelentkezett először. Akkor IDC extensiv DCIS-el formában Grade I. NPI 2,2.HER2- OE PR mindkettő 100% Kimetszés volt + 8 db nyirokcsomó amik negatívak voltak. Műtét után sugárkezelés majd 12 évig tartó hormon terápia megelőző petefészek eltávolítással. A betegség 2015 éveben újult ki ugyanabban a mellben ugyanazon a helyen csak sajnos egy agresszívabb formában. Grade-III NPI 4,2, PR és OE 70-80% A daganat beszűrt egy nyirok eret, 3 cm-se volt erős mitótikus képességgel rendelkezett. IH: HER 2 +++ de FISH: HER 2 negatív. A korábbi kérdésem amire akkor választ kaptam pont erre a furcsaságra vonatkozott. Daganat kimetszés történt és 4 db kioperált köztük a sentinel nyirokcsomó is negatív volt. A műtétet első választásban 6 db kemoterápia követte, majd HERCEPTIN kúra volt, és végül a hormonterápia is indítva lett, ami a mai napig tart. A betegség eddigi történetében távoli szóródás nem nyert bizonyítást egyszer sem. A betegség újra megjelent (3.!) 1 cm-es a daganat szövet mely a műtéti hegben helyezkedik el. Egyenlőre FTAB történt "disszociatív hajlamú változatos méretû fragmentumokba szervezõdõ pleomorph daganatos mirigyhámsejt populáció" eredménnyel. ONKOTEAM által javasolt sebészi terápia: Excisio. Kérdéseim a következők 1/ Valóban megnyugtató az eddigi betegtörténet ismeretében csak a kimetszés? 2/ Vagy legyen mastectómia? Nagyon úgy tűnik hogy ezzel a betegséggel együtt kell élnünk és nem mindegy hogy hogyan. 3/ Vagy legyen kimetszés és a szövettan birtokában döntünk egy későbbi mell amputációról? 4/ Szövettan szempontjából mi várható, tudom nem lehet megmondani de én úgy gondolkodom, hogy az előző műtét során bennmaradt daganatos sejttömeg kezelve lett HER 2 és hormon szempontból. Ha a kezelés hatásos volt akkor azok elpusztultak. mivel valószínűleg nem minden daganatsejt volt HER 2 pozitív és a sejtek cca. 20 %-a hormon negatív volt. Ezért félek, hogy ez a daganat tripla negatív lesz. Ezt figyelembe véve mégiscsak a jó megoldás lehet a mastectómia. Jól gondolkodok vagy tévúton járok? Kicsit hosszú lett de várom megtisztelő válaszát. A műtét tervezett időpontja julis 27. Üdv

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza helyi kiújulás, masztektómia, szövettani eredmény témában

Tisztelt Asszonyom!

Valóban nem mindennapi a történet, amit leírt. Nagy valószinűséggel a 17 évvel ill. 5 évvel ezelőtt történt beavatkozások során maradhattak vissza olyan daganatos sejtek, amelyek az előző kezelésekre nem reagáltak. Levelében nem említette, hogy a jelenlegi 1 cm-es elváltozás pontosan hol helyezkedik el (az emlő külső vagy belső, alsó vagy felső negyedében) . Az emlő alakjától,nagyságától is függ, hogy szükség van-e az emlő teljes eltávolításra vagy elegendő csak a jelenleg kimutatott képlet eltávolítása Véleményem szerint egyenlőre elegendő lenne a most kimutatott 1 cm-es elváltozás kimetszése, s ennek szövettanától függően határozható meg a következő lépés. Abban az esetben, ha ez csak egy felületes elváltozás, akkor esetleg még egy újabb sugárkezelés biztosíthatja a kiújulás esélyének a csökkentését. Persze ez az előzőekben alkalmazott technikától is függ. További hormon- és/vagy kemoterápiás lehetőségek a műtéti eredménytől függően határozhatók meg.

Az onkoteam tagjai előtt ismertek voltak azok az adatok is, amelyeket a fentiekben említettem. További részleteket még a sebész orvossal, ill. az eddig kezelését végző onkológussal is megbeszélheti.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. július 20., 14:57; Megválaszolva: 2020. július 21., 15:23
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2