kemoterápia

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak tavaly, amelyre először 4 TAX majd 4 A EC kemoterápiás kezelést javasoltak. Múlt héten volt a 7. kezelés és most először véraláfutásos lett a kezelés helye, de már a vérvételt követően is. valószínűleg az erek túl vannak terhelve, kemények. Nem mer nagyon antioxidánst szedni, mert vegyes dolgokat hallottunk. Immunerősítésra csak a Flavin77-et szedi meg D vitamint. Érdeklődnék, hogyan lehetne az érfalát erősíteni, hogy bírja az utolsó kezelést? Illetve ez a véraláfutásos dolog normális vagy jelezni kell az orvos felé? Köszönettel: Zs

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza paravazáció, kemoterápia, véna gyulladás témában

Tisztelt Zs!

Az erek körül levele alapján kétfajta eltérés lehet: 1./ a vérvétel és/vagy a tű kivétele után csak vér szivárgott ki a környező szövetekbe. Ez lassan felszívódik. 2./ a kemoterápia során citosztatikus gyógyszer is kijutott a vénán, ami viszont esetleg az ott található lágyrészek között károsodást, gyulladást okozhat. Mindenképpen a kezelő orvosnak és/vagy a kemoterápia idején ott tartózkodó szakasszisztensnek mutassák meg az elváltozást. Lehetséges, hogy emiatt speciális kezelés is szükséges.

Abban az esetben, ha csak környéki gyulladása van, de a kemoterápiás szer nem jutott ki, akkor általános gyulladáscsökkentő helyi alkalmazása megkisérelhető: pl. SP-54, kotikoszteroidot tartalmazó kenőcs, stb… A visszerek „karbantartására” esetleg Detralex adható.

A kemoterápia során inkább egy vegyes étkezést javaslunk esetleg D-vitamin mellett. A további kiegészítő szereket a kezelő orvossal beszéljék meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. június 10., 11:11; Megválaszolva: 2020. június 12., 09:21
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2