• ZITAZONIUM tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.-nő/úr! Februárban műtöttek DCIS miatt,mastectomia azonnali rekonstrukció történt. A szövettan:1.áttétmentes őrszem és egyéb nyirokcsomó 0/2,pNO(sn) 2.A sima,II és III jelű nagy blokkokban azonosítható kis területeken in situ ductus carcinoma centralis necrosissal öntvényszerű meszesedéssel,közepesen differenciált magokkal. Invasio a metszetekben nem látható.A sima jelű kimetszésben a posterior széltől 15mm-re mutatkozik,a II. összefüggő területtel rekonstruálva 13mm legnagyobb kiterjedés véleményezhető.AII.mintában a korábbi mintavétel hege is látható,akárcsak a III.KIMETSZÉSBEN,ahol 5mmlegnagyobb dimenziban mutatkozik in situ carcinoma,méretét a korábbi mintavétel hege 22 mm-es dimenzióra egészíti ki.Tekintettel a szövettanban észlelt viszonylag kis méretre,mélyebb rétegeket is vizsgáltunk,ez azonban a daganat kiterjedését nem növelte.az Ikimetszésben apocrin metaplasiat mutató,részben atípusos hyperplasia észlelhető komplex sclerotizáló laesio,intraductalis papilloma,típusos hámhyperplasia mellett.Dg:DUCTUS CARCINOMA IN SITU,KÖZEPESEN DIFFERENCIÁLT(INTERMEDIERGRADE)pTis IHC:Novocastra 6F11,illetve PgR312 ellenanyagokkal oestrogen receptor és progesteron receptor igyekeztünk meghatározni a nagy blokkokban minimális mennyiségben jelenlevő in situ ductus carcinomából. Az oestrogen receptor reakcióban residualis daganat nem látható a technikailag nehezen kivitelezhető,felgyűrödött metszetben.A progesteron receptor reakcióban egy ductusra korlátozódó,felgyűrödött tumorszövet látható,melynek sejtjeinek kb.fele közepes,ill.erős intenzitású progesteron receptor pozitivitást mutat.Vélemény: A metszetből sikertelen oesstrogen receptor meghatározás mellett progesteron receptor pozitív in situ ductus carcinoma véleményezheő,ami alapján az oestrogen receptor pozitivitás is feltételezhető. Amennyiben az oestrogenreceptor pozitivitás százalékos aránya is lényeges,úgy azt az erre alkalmasabb hengerbiopsiás mintából javasolt elvégezni ott,ahol a hengerbiopsiát értékelték. Az onkoteam javaslata:követés,gondozás javasolt,onkológusnál jelentkezzek. Az onkológus azt javasolta,hogy szedjek 2x1 Zitazoniumt 5 évig. Olvastam a mellékhatásait és megijedtem tőlük. Amit felsorolnak,hogy sűrűbben előfordul azok közül nekem az UH kimutatott 2db 2cm-s myomát a méhben,néhány 5mm-es epekövet,csontritkulásra Ibandronsav inj kaptam évekig-most épp szünetet tartunk-,magas a triglicerid szintem,5-6 körüli,májnál:focal sparing. Ha szedném nem ártanék többet a szervezetemnek,mint használnék? Kérdésem az lenne,hogy az eredményeim alapján szükséges ilyen típusú gyógyszert szednem? Ha elkerülhetetlen,akkor kevesebb mellékhatású gyógyszer nincs? Az EVISTA nevű gyógyszer nem jó erre?Annak talán kevesebb mellékhatása lenne. Mivel nem volt invasiv,és mastectomia történt én nagyon szeretném ha nem kellene szednem. Elnézést,hogy ilyen hosszan írtam le a problémámat,de gondoltam minden adat fontos lehet. Köszönettel

        Dr. Baki Márta válasza a Ductalis in situ carcinoma, hormon kezelés témában

        Tisztelt Asszonyom! A ductus in situ carcinoma (DCIS) emlő daganat során az Ön esetében indokolt a Zitazonium szedése. Amennyiben egyéb daganatos eltérést nem találtak, akkor 5 évig javasolt a terápia, de egyéb beavatkozás (pl. sugárkezelés) nem indokolt. A többi un. kísérő betegségei miatt rendszeres nőgyógyászati vizsgálat és a koleszterin csökkentők folyamatos szedése szükséges. A csontritkulás mértékétől függően esetleg a D-vitamin és kálcium szedése mellett lehet folytatni az ibandronsav infúziókat. A Zitazonium kezelés közben 3 havonta onkológiai ellenőrzésre kell jelentkeznie, s ha valamilyen mellékhatás lép fel, akkor az onkológus változtathat a gyógyszerein. Az Evista – raloxifen – használata az emlő daganatok ellátásában nem szerepel, csak a megelőzésben, de Magyarországon ilyen engedéllyel sem rendelkezik a gyógyszer, így ez nem tudja helyettesíteni a Zitazoniumot. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. április 20., 19:35; Megválaszolva: 2019. április 26., 12:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: